Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 03. 2013

Saveti za bezbedno sunčanje

Optimalna dnevna zaštita od sunca za kožu lica

Kada putujemo na posao, kada se napolju bavimo sportom ili kada sedimo u bašti nekog kafića, mi se izlažemo UV zračenju, koje može da ošteti kožu  našeg lica. Eucerin® objašnjava kako možete na optimalan način da zaštitite vašu kožu tokom celog dana.

Iako je divno osetiti toplotu sunčevih zraka na svom licu, takođe je veoma važno da ne potcenjujete njegovu snagu. Mnogi još uvek imaju pogrešno uverenje da krema za sunčanje treba da se nanosi samo pre sunčanja, bavljenja fizičkim aktivnostima napolju ili ukoliko provode duže vreme izloženi suncu. Međutim, čak i kada je oblačno, UV zračenje prodire duboko u kožu, oštećujući kolagen i elastin u dubljim slojevima kože, prouzrokujući hiperpigmentaciju (pojavu fleka), pojavu bora i grube kože.

Veoma je važno da zaštitite kožu lica od štetnih efekata UV zračenja svakodnevno, zato što je to jedno od područja koje je najviše izloženo suncu. Redovno i obilno nanošenje preparata za zaštitu je najefikasniji način sprečavanja prevremenog starenja kože.

Uvek nanosite obilnu količinu preparata za zaštitu od sunca. Biće Vam potrebna puna kafena kašičica kreme za područje lica.

Ukoliko imate kožu osetljivu na sunce, svetliji ten, ili ste prethodno primenjivali hemijski piling ili laserski tretman, uvek koristite preparat sa veoma visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+) za lice, zato što je u ovim slučajevima koža lica jako osetljiva na UV zračenje. Ukoliko imate normalnu kožu i tamniji ten, preparat sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30-50) za Vas će biti dovoljan, osim ako niste prošli kroz estetsku terapiju lica ili  ste skloni hiperpigmentaciji.

U današnje vreme mogu se naći dnevne kreme sa niskim ili srednjim faktorom zaštite od sunca. Međutim, važno je da zapamtite da ukoliko ćete biti direktno izloženi suncu, ova zaštita nije dovoljna, naročito ukoliko imate kožu koja reaguje na sunčevo zračenje. Zato je odlična ideja da nanosite preparat sa visokim do veoma visokim zaštitnim faktorom pre nego što nanesete svoj regularni dnevni preparat odnosno kremu ili osnovu. Idealna dnevna rutina bi bila da nakon čišćenja lica nanesete svoj preparat za negu lica (osvežavajuću kremu ili „anti age“ kremu), zatim preparat za zaštitu od sunca i konačno možete normalno da nanesete svoju šminku.

Ako imate kombinovanu ili masnu kožu, možete tokom dana koristiti samo preparat sa visokim faktorom zaštite, a uveče koristiti hidratantnu ili anti-age kremu.

Kako je naše lice doslovno naša slika svetu i kako je koža lica uglavnom oštećenija od kože tela, njoj je potreban preparat za zaštitu od sunca visoke efikasnosti. Takođe, naročito damama je potreban poseban preparat koji odlično funkcioniše u kombinaciji sa njihovom dnevnom kremom i šminkom. Dakle, posebni, poboljšani preparati za zaštitu kože lica od sunca u revidiranoj Eucerin® Sun Face liniji ne ostavljaju nikakve masne tragove na koži i odlično se kombinuju sa ostalim preparatima za negu kože, kao i sa šminkom. Laki su za nanošenje, brzo se apsorbuju i dostupni su u različitim formulacijama za različite tipove kože. Eucerin Sun Fluid je pogodan za kombinovanu i masnu kožu, dok je Eucerin Sun krema idealna za normalnu i suvu kožu.

Ukoliko volite da nosite majice sa dubljim izrezom ili imate veoma kratku kosu, proverite da li ste naneli Vaš preparat za zaštitu od sunca kako na dekolte tako i na vrat do potiljka. Neki stručnjaci tvrde da zaista može da se utvrdi godište dame ukoliko pogledate u njen vrat i dekolte. Takođe, ne zaboravite da nanesete zaštitni faktor i na usne i ruke ukoliko planirate da duže vreme provedete na suncu, zato što usne ne mogu da proizvedu pigmente i posebno su osetljive na UV oštećenja. Ruke takođe mogu da pate od akumuliranog oštećenja indukovanog suncem. Tako su i uši u stanju da brzo izgore i potrebno ih je zaštititi kremom za sunčanje. Dermatolozi nas redovno podsećaju da ne zaboravljamo uši prilikom nanošenja kreme za zaštitu, zato što je to predeo tela koji ima tendenciju da najviše pati od UV oštećenja.

Čak i ako ćete biti u hladu potrebno je naneti zaštitnu kremu. UV zraci se reflektuju na nas sa različitih površina koje nas okružuju, pa tako hlad ne pruža dovoljnu zaštitu. Isto važi i kada je oblačno: u zavisnosti od gustine oblaka koji prekrivaju nebo, i do 90% UV zraka i dalje prolazi kroz njih. Pa zbog toga, ne zaboravite da nanesete zaštitnu kremu. Iako nanosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom i dalje ćete dobiti lep ten, ali će to biti zdrav ten. Uverenje da nećete preplanuti ukoliko koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom predstavlja mit, s obzirom da ne postoji preparat koji 100% štiti od UV zračenja.

SML   |    29. 03. 2013   |   18:06:53

Re: Naslov

DRaga Jovana,
zaštita lica od sunca je veoma bitna i neophodna, zato obavezno preporučujemo da što pre počnete da koristite kreme i pudere sa zaštitnim faktorom.

pošalji odgovor
Jovana   |    29. 03. 2013   |   17:20:38

Naslov

Zaštita od sunčevih zraka-to je ono što redovno zaboravljam, verovatno je to samo navika, losione za telo i koristim, ali lice da zaštitim nikad. :)

pošalji odgovor

Re: Naslov

Džesika Alba i Braun kampanja #breakfree

Džesika Alba i Braun kampanja #breakfree

Džesika Alba laniranjem kampanje Breakfree poziva žene da se međusobno ohrabre ...

Tom Tailor proleće/leto 2014.

Tom Tailor proleće/leto 2014.

Nova kolekcija za nosu sezonu ...

Parfois– već u prolećnim tonovima

Parfois– već u prolećnim tonovima

Retro Sport, Craft Culture, Easy Going i Pastel Fever ...

Butik Ana

Butik Ana

Lepi, vredni i unikatni pokloni ...

Movem novogodišnji popust!

Movem novogodišnji popust!

BOSS Hugo Boss, Canali i Trussardi do 20% ...

Search