Štampaj

Pošalji prijatelju

13. 09. 2013

Modna lepršavost Lisabona

Osmeh kao najveći adut

Jutarnja kafa u evropskoj prestonici fada i slobode življenja, Lisabonu. Ljude koji prolaze letimice posmatram. Njihovi koraci, način na koji osvajaju sopstveni grad, pozdravljaju svoje poznanike, enciklopedija su predstojećih dana putovanja. Lepršave i cvetne haljine, svetle boje. Toliko svetlih boja! Koloritni dezeni, ravna obuća. Deficit visokih potpetica na ulicama Lisabona, sasvim sigurno je posledica kaldrmisanih ulica, kao i  tramvajskih šina na svakom koraku. Neko je trebalo i mene da upozori na ovu činjenicu pre nego što sam naivno rešila da svoje crne sandale sa pozamašnom potpeticom pridružim svojoj šetnji...

Osunčanih lica, sitne konstitucije, ovi vedri i ponositi ljudi, čine se pogodnim modelima svoje tradicije. Spoj folklornog i savremenog. Starog poretka, kojem se neki odupiru i revolucije. Potreba da uvere da je sada sve dozvoljeno najbolje se ogleda u njihovim tendencijama da suoče suprotne stilove, pomešaju boje, nose natpise po svojm tkaninama. Neprimetna ili skoro nepostojeća šminka sasvim racionalno dopušta smelim odevnim kombinacijama da se istaknu. Dozvoljava osmehu da nežnijim predstavnicama ovog grada bude najveći adut. Starije dame ogrnute ešarpama upotpunjuju svoj svedeni stil pastelnih boja. Muški deo populacije takođe, da se jasno primetiti, posvećuje sasvim dovoljno vremena svom izgledu. Elegantna odela užurbanih, džins onih malo smirenijih i primese ekliktičnog evropskog duha onih potpuno liberalnih.

Pored arhitekture čitavog grada koje me neizmerno podseća na Pariz, još nešto se čini poznatim. Ovde će vam kao i u svakoj evropskoj prestonici laskati, još poetičnije u ritmu fada. Svojom kičicom slatkorečivosti ulagivaće se vašoj taštini i golicljivoj mašti jezičke barijere. Ali, ne, nije ni to.

I onda, okrepljena kafom u srcu Lisabona, iznenada shvatam.

Svoj sledeći dana započinjem u baletankicama sa najskupljom šminkom na svetu, kontradiktorno najpristupačnijom-osmehom.

Jak vetar koji je sastavni deo klime u Lisabonu, kapetan je broda vaših misli. Sve one odlete daleko ka horizontu i paze da stvari koje govorite sami sebi, budu koloritne. Baš kao i ova haljina koju oblačim dok šetam Šiadom.

Svojoj kratkoj reportaži pridružujem i slike sa ulica Lisabona. Inspirišite se njihovim stilom!

Milica Marković

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search