Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

16. 05. 2012

La Dolce Vita

Italijanski šarm odevanja

Zemlja koja je stvorila Valentina, Armanija, Gianni Versacea, pa još i oblikom podseća na štiklu, garantuje ženama da im je osećaj za stil u genima. Naravno, gotovo isključivo se govori o stilu žiteljki Milana, koji je jedna od najvećih prestonica mode, iako je Rim daleko značajniji za stvaranje mode kao umetnosti.

Šta je to što Italijanke čini tako posebnim? Najpre to je stav. Termin "la bella figura" je daleko više od dobrih cipela i kvalitetne torbe. To je način življenja koji ide daleko dalje od samog izgleda i govori o predstavljanju i vrednovanju sebe. Zatim, to je prihvatanje svog tela, oblina i nesavršenosti, dajući im novo značenje, šarm koji izdvaja iz mase. Ono što je takođe specifično za Italijanke je da ne pridaju mnogo značaja kultu mladosti, kao što je slučaj u ostalim zapadnim zemljama. Italijanske lepotice ne osvajaju svet u dvadesetim; Monica Belluci je pravi primer za to. Uvek elegantna i naglašeno seksi, baš kao i njena starija koleginica, neprevaziđena Sophia Loren.

Ono što svakog turistu mora da zadivi je koliko pažnje je poklonjeno detaljima, kako na muškarcima, tako i na ženama. Naravno, sve počinje sa cipelama. Bilo da su firmirane ili ne, cipele moraju da deluju skupo i negovano. Baš kao i lak na noktima ili frizura. Italijanke retko nose kosu pokupljenu u rep, jer im to deluje previše nehajno. Stil uvek pobeđuje udobnost, a istaći se iz mase, a ostaviti utisak misteriozne žene, čini se mogu samo Italijanke.

Kada se radi o kupovini, najviše para daju na klasične, vanvremenske komade, poput Armani kožne jake ili Ferre torbe. Naravno, već pomenute cipele zauzimaju posebno mesto u novčaniku svake prave Italijanke. Naočare sa potpisom dizajnera i svilena ešarpa su komadi bez kojih se ne može zamisliti italijanski stil. Koliko su Italijani opčinjeni terminom  "la bella figura" svedoči i činjenica da u pojedinim gradovima žene-policajci nose potpetice. Čini se apsurno, ali niko nije rekao da je jednostavno razumeti Italijane i njihov način života.

Italijanke češće biraju majice i košulje sa rukavima, što iz poštovanja prema pravilima Vatikana, jer važe za religiozne, što u želji da izgledaju sofisticirano i seksi, ali nikako jeftino ili prosto. One izbegavaju kontakt očima, koje kriju iza velikih naočara za sunce. Potpetice nisu previsoke, baš kao što ni nakita nikada nema previše. Pa ipak, teško da će Italijanka dozvoliti sebi luksuz da prošeta u trenerci i patikama.

Etikete se ostavljaju znalcima na raspoznavanje. Butici najprestižnijih dizajnera ne drže odeću sa koje “vrišti” logo firme. Takođe, iako nisu veliki ljubitelji boja, Italijanke retko nose crno. Njihov izbor su nijanse sive i bež, boje koje su elegantne i odmerene, a koje koriste i pri šminkanju. Naravno, crvena je nezaobilazna, ali ne bilo koja. Italijanke su ponosne na Valentino crvenu, koja je sinonim za seksapil.

I dok su Amerikanke lude za vešom kompanije Victorias Secret, Italijanke se oslanjaju na tradicionalnije modele, one koji ne mare preterano za trendove, te je La Perla njihov izbor. Perfekcionizam ide do te mere, da su i čarape pažljivo odabrane, ne previše sjajne, ne previše tamne. Uglađeno, umereno i sa ogromnom dozom samopouzdanja – definitivno epiteti koji definišu Italijanke, a koje mogu da posluže i kao odličan savet za žene iz svih krajeva sveta. 

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Viktorija Lindo   |    20. 05. 2012   |   12:27:02

ialiano vero

i ja hocu da imam stila kao donne italiane svidja mi se ovo sto ste napisali ciao...

pošalji odgovor
Search