Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

11. 01. 2012

Konkurs: dizajniranje Opel Ampere

putem socijalnim medija

'Dizajnirajte 2020 Amperu' je novo interaktivno takmičenje namenjeno studentima i učenicima širom Evrope, koje su pokrenuli poznati časopis Car Design News i Opel/Vauxhall. Studenti i učenici će razvijati svoj dizajn putem socijalnih medija - kako bi dobijali povratne informacije o svom dizajnu od ostalih učesnika, kao i sugestije stručnjaka iz oblasti dizajna kompanije Opel/Vauxhall.

Pred učesnike je stavljen zadatak da postanu dizajneri sutrašnjice i da osmisle kako će izgledati enterijer i eksterijer Ampere na elektični pogon u 2020. godini. Osim estetske strane konkursa, koja za cilj ima podizanje filozofije kompanije ,,Vajarsko umeće sreće nemačku preciznost” na viši nivo, od učesnika se zahteva da u obzir uzmu i tehnologiju, materijal i komunikaciju koji će ovaj automobil učiniti efikasnijim, dinamičnijim i tehnološki naprednim.

 

Takmičenje, koje je počelo 22. decembra, je otvoreno za sve studente i učenike koji studiraju na nekom od fakulteta ili škola za dizajn u Evropi. Dodatni podsticaj za učesnike je i činjenica da će pobednici osvojiti plaćenu praksu u studijima kompanije Opel Vauxhall, što predstavlja ogroman prvi korak na samom početku njihovih karijera profesionalnih dizajnera automobila.

Upotreba tehnika socijalnih medija predstavlja jedinstvenu katakteristiku takmičenja. Za razliku od klasičnih takmičenja, gde se ocenjuje samo finalni dizajn, učesnici će u ovom slučaju na sajtu takmičenja podnositi inicijalne ideje, početne skice, a zatim i progresivne radne verzije. Sve ovo će biti vidljivo ostalim takmičarima, mentorima i široj zajednici dizajnera, koji se pozivaju da ostave svoje komentare i izaberu dizajn koji zaista može da se razvije. Učesnici dalje mogu da poboljšavju svoj dizajn sve do završetka takmičenja kroz ovaj interaktivni proces. 

 

,,Ceo interaktivni porces konkurenciju čini zaista ubedljivom", kaže Liz Wetzel, koja je direktor dizajna enterijera kompanije Opel/Vauxhall uRiselshajmu. ,,Svakom dizajneru može da bude od velike pomoći da čuje sveže ideje i drugačije perspektive od drugih da bi sopstvene kreacije video u drugom svetlu."

Takmičenje Car Design News - Opel/Vauxhall se sastoji od dve faze. U prvoj fazi će svi učesnici podneti svoje predloge i za eksterijer i za enterijer. Pristigli radovi će se ocenjivati u maju 2012. godine, kada će biti izabrani finalisti.

Finalna grupa će nastaviti sa razvojem svojih dizajna do avgusta, kada se takmičenje zatvara i kada će biti izvršena ocena radova. Radovi svih finalista će biti izloženi na Sajmu automobila u Parizu u septembru 2012. godine, gde će se održati proglašenje pobednika.

 

Posetite sajt cardesignconest.com kako biste više saznali o takmičenju i registrovali se za učešće.

Pročitajte priču o pobednicima u 2011. godini na sajtu magazina Car Design News.

Search