Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

31. 10. 2011

3 koraka u nezi kože

Obavezno svakoga dana

Svakodnevna nega kože je vrlo važna. To nije nešto što možete da nadoknadite kasnije. Koža pamti i trpi i ukoliko joj ne poklanjate dovoljno pažnje, samo će vas sačekati lice puno problema ili bora, i onda ćete se zapitati: “Šta sada da radim?” Da se to ne bi desilo, bilo bi dobro da posvećujte nezi svog lica 5-10 minuta ujutru i uveče, a to će vam se velikodušno vratiti. Svakodnevna rutina kada je koža u pitanju, treba da se sastoji iz 3 osnovna koraka:

Čišćenje

Toniranje

Hidratacija

Mnogi će reći da postoje još dva koraka, a to su piling i nanošenje zaštinog faktora. Mi smo ta dva koraka namerno ispustili zato što:

- ako radite piling svakoga dana, ma koliko blag bio, to je preagresivno. Pogotovo za tanku kožu lica. Crvenilo, svrab, perutanje – znaci su da ste skinuli sve zaštitne slojeve kože i da ona počinje da se “buni”. U zavisnosti od tipa kože, njene potrebe, a i jačine pilinga, ekfolijaciju treba da radite jednom do dva puta nedeljno.

- zaštitni faktor jeste neophodan, ali nema potrebe da ga nanosite kao zaseban proizvod. Odaberite dnevnu hidrantnu kremu koja sadrži dovoljno visok zaštitini faktor (min SPF15). Nema potrebe da gomilate slojeve raznih krema na koži.

Čišćenje

Čišćenje je neophodan korak u nezi kože. Tako uklanjate prašinu i prljavštinu koja može da zapuši pore i tako spreči kožu da diše. Čak iako ne radite neke “prljave” poslove i u kancelarijskom vazduhu, pa i u vazduhu vaše kuće postoji prašina. Pre čišćenja, uvek prvo operite ruke. Lice čistite odgovarajućim proizvodima (sapunima, kremama, penama, mlekom…), jer obična voda nije dovoljna. Proizvod nanosite prstima, kružnim pokretima ka gore (od brade ka čelu) i od unutrašnje strane lica, ka spoljnoj. Kada ste završili uklonite ga vatom, tupferima, toalet papirom ili jednostavno isperite vodom.

Toniranje

Tonik je drugi korak u čiščenju kože lica i pomaže da se uklone tragovi nečistoća ili šminke sa lica, takođe zateže kožu i skuplja pore. Pomaže koži da povrati pH nivo i ostavlja je čistom i spremnom za kremu. Najbolji način za nanošenje je vatom ili tupferom. Posle tonika ne treba ispirati lice.

Hidratacija

Na savršeno čisto i spremno lice nanosi se krema. Ostavlja kožu nahranjenom, mekom i spremnom za šminku (ako je uopšte nanosite). Kremu prilagodite potrebi (dnevna, noćna, zaštitna) i tipu kože (masna, suva, dehidrirana, anti age…). Istu kremu nanesite i na vrat i na dekolte. Više proizvoda ne znači i više nege. Ne zaboravite usne. Za njih možete koristiti poseban proizvod ili istu kremu kao i za lice.

Sredstva za čišćenje, tonik i krema treba da budu za isti tip kože, ako ne čak i od istog proizvođača. Lice ćete “zbuniti”, ako ga čistite npr. kao suvo, a tonirate kao masno.

 

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search