Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

09. 12. 2014

Najbolja rutina za negu kose

Kako to radi SML redakcija

Nega kose je svakako deo naše svakodnevne rutine i veoma je bitno da neke korake ispoštujemo na pravi način da bismo imali lepu i negovanu kosu tokom cele godine.

U zavisnosti od vrste i potreba kose- kakva je po prirodi (suva, masna, nosrmalna) kao i da li je kovrdžava, farbana, oštećena... svako ima svoje dodatke i trikove, ali osnovna nega se uvek svodi na nekoliko jednostavnih koraka.

Krenućemo od pranja, koje je osnova nege. Odabir proizvoda koji odgovara vašoj kosi je esencijalan, pa birajte šampon namenjen baš vašim potrebama. Neko kosu pere svaki dan a neko i na 7 dana... ovo je veoma individualno, ali je važno da kosu perete onda kada izgleda masno.

Obično je potrebno dva sapunjanja da biste sprali sve nečistoće sa kose. A sledeći korak je balzam ili maska. Detaljne sličnosti i razlike o ova dva proizvoda pročitajte OVDE. Ovo je važno da bi vaša kosa bila hidrirana, meka i lakša za održavanje, a takođe za sjaj, jer šampon otvara kutikulu dlake da bi izvukao nečistoće a posao regeneratora je da kutikulu zatvori, što će je učiniti glatkom da se svetlo lakše odbija i da se nečistoće teže zadržavaju.

Posle pranja, idealno je da oko 10 minuta držite kosu umotanu u peškir i da je tek onda sušite. Nežno je očešljajte bez cimanja i čupanja, a ako se neki pramen zamrsio, držite kosu u korenu i s krajeva počnite da raščešljavate deo po deo. Nikako ne treba da sušite skroz mokru kosu jer je ona mnogo osetljivija kada je natopljena vodom. Što više vode ostane na dlaci, ona će biti krtija i samim tim su oštećenja lakše moguća.

Ako fenirate kosu, nikada nemojte prislanjati fen direktno na kosu, ne samo što tolika toplota oštećuje vlasi, već i fen može da se pregreje i pregori. Naravno, ako se često fenirate koristite proizvode za toplotnu zaštitu vaše kose. Ovo je posebno važno ako koristite prese i pegle, što nikako ne preporučujemo kao deo redovne rutine, već samo u posebnim prilikama.

Ako često stilizuejte kosu uz pomoć pene, gela, laka za kosu... imajte u vidu da su to proizvodi koji isušuju kosu i od kojih će se ona brže umastiti jer će proizvod privlačiti i zadržavati nečistoće iz vazduha, pa je češće pranje i pojačana nega balzamom i serumima sa hidratantnim svojstvima neophodna.

Ako često vezujete dugu kosu, nemojte koristiti previše tanke i jake gumice ( a pogotovo ne one za tegle) već birajte malo deblje i one koje su obložene tekstilom, da se kosa ne bi lomila.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search