Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

22. 07. 2012

Gianni Versace

15 godina kasnije...

Gianni Versace se ne može nazvati samo uticajnim modnim dizajnerom. Njegova popularnost ga svrstava u red superstarova van modog sveta, među ikone pop kulture i simbola kraja osamdesetih i devedesetih godina. Tačno petnaest godina nakon njegove smrti prisećamo se ko je zapravo bio i šta je sve ovaj italijanski dizajner doneo svetu.

Gianni Versace je u modnim krugovima ostao zapamćen kao neko ko se stalno igrao sa bojama i izrezima, stvarajući pomalo kič, ali izuzetno aktraktivne komade odeće, modnih dodataka, ali i nameštaja. Tri godine pred smrt, 1994., Gianni Versace je na reklamne kampanje potrošio 25 milijarde dolara, dokazujući čitavom svetu da je on vladar prave modne imperije. Sa meduzom, kao zaštitnim znakom, Versace se nije plašio eksperimentisanja, uvek ostajući dosledan u ideji da osvoji planetu jarkim bojama i zlatom.

Pre Versacea teško da se može reći da su postojali supermodeli ili superstarovi. On je prodavao stil života koji se najbolje vidi na fotografijama reklamnih kampanja. Žene savršenih tela, sa oblinama i dugim kosama, najpoznatiji muzičari i glumci bili su deo avanture i pokoravanja modne industrije. Kao svaki vladar, svoja interesovanja je širio dalje, te je vredno pomenuti Versace Lamborghini Murcielago i luksuzne hotele Palazzo Versace. Baš sve je bilo pompezno, grandiozno , ali i originalno, jer iako često osporavan, Gianniju Versaceu nije falilo inspiracije.

Godina stvaranja supermodela, poput Helene, Claudie, Karen, Linde ili Christy, 1990. je istovremeno i godina kada Versace stoji na krovu sveta zabave. Njegove kreacije su nosile Tina Turner, Madonna, Cortney Love i Elizabeth Taylor, a Elizabeth Hurley je zahvaljujući crnoj haljini sa zihernadlama izašla iz anonimnosti i došla među zvezde A liste. Energiju nije posvećivao samo ženskim kolekcijama, već je uz pomoć Elthon Johna, Sylverster Stallonea, Stinga i Jon Bon Jovija pokazao da dominira i u svetu muške mode. Životni stil koji je prodavao, Versace je i živeo, a sa njim i mnoga poznata imena. Zato i ne čudi što je i ovoliko godina kasnije njegovo ime sinonim za rasklašnost, preterivanje i hedonizam.

Gianni Versace je bio veliki vizionar. Inspirisan starom Grčkom, ženama je davao moć, a sudbina je htela da upravo njegova sestra stane iza imena modne imperije. Donatella Versace je tek tri godine nakon smrti dizajnera uspela da započne novu eru, nastavljajući putem koji je stariji brat odabrao.

Ako želite da uvek budete obaveštene o svim novostima, novitetima, trendovima i savetima iz sveta mode, prijavite se na SML Newsletter OVDE

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search