Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 05. 2012

Jelena Karakaš

Najpoznatija modna blogerka sa ovih prostora

Za Jelenu Karakaš ste sigurno čuli, a ako i niste, zasigurno znate njen blog Ko ne voli cipele, ne voli ni ljude. Jelena je naglasila da nije outfit bloger, tačnije, da se njen blog ne zasniva samo na savetima vezanim za odevne kombinacije, već da je moda „nepregledno polje za istraživanje“. U svetu modnog novinarstva se našla 2005. godine, radeći za magazine L'Officiel, Lepota & Zdravlje, Bravo Casa, Joy. Saznajte šta sve Jelena ima da kaže o stilu, modi i lepoti, u šarmantnom i duhovitom tonu pravog zaljubljenika u modu. 

SML:Kada i zašto si počela sa pisanjem bloga?

Jelena Karakaš: Pre nešto vise od dve godine. A razloga je čitava gomila. U tom trenutku u Srbiji ne da nisu postojali modni blogovi, nego nije bilo ni kvalitetnih sajtova posvećenih modi. Tada sam istraživala nemirne PR vode i pomišljala da napustim novinarstvo. Imala sam previše ideja, a premalo mesta da ih sprovedem. Vuklo me je prosto. I eto nas sad.

Šta te inspiriše i pri odevanju, ali i pri stvaranju bloga?

Moraću da budem banalna i kažem da mi je za odevanje presudno vreme i raspoloženje. Odnosno moje raspoloženje uslovljeno je vremenom,  pa dolazimo na isto. Znači ukoliko je topalo i sunčano, znam da će to biti jedan stylish nasmejan dan. Radim na solarni pogon.

A kod bloga stvari su dijametralno suprotne, nekada za tastaturu sedam sa jasnom idejom, nekada se ona rodi posle beskrajnog surfovanja. Nekad inspiracija dođe sa novom knjigom, magazinom, albumom, predstavom... Nekad je to ulica, nekada moji prijatelji i saradnici. Inspiracija za blog je, čini mi se, svuda.

Kako je biti modni bloger u Srbiji?

Zabavno. Odjednom počinješ da pričaš na nekom uvrnutom jeziku, spominješ HTML kod, pričaš o imaginarnim Twitter poznanicima. Instagram stavljaš u svaku rečenicu. Refresh-uješ blog, proveravaš Facebook. A onda posle prvobitnog ushićenja, svoj blog i blogerski status prihvatiš kao normalni deo svakodnevnice. Usput si stekao novo modno pleme koje priča isti jezik kao ti.

Što se Srbije tiče, nju blogeri baš zanimaju. Nažalost, većinu na nivou trača i ne mogu da razluče, niti razlikuju blogera od estradne ličnosti. Ali, polako, naučiće.

Koji odevni i beauty predmeti su oni bez kojih ne možeš?

Uh! Ja sam od onih devojaka kojima u teoriji treba sve! Kupujem i skupljam, totalni hrčak style. U praksi? Ako imam: sunca, stenu, skoreni peškir i Nivea ulje sa faktorom broj dva, meni baš više ništa na svetu ne treba.

Šta je za tebe stil? Šta je moda? A šta lepota?

Stil je nešto što je urođeno i teško se stvara. Jeste kliše, ali baš zato je i istina: ili ga imaš, ili ga nemaš. Moda je nešto vrlo intersantno i predstavlja nepregledno polje za istraživanje, mnogi pokušavaju da je svedu samo na površno, ali moda je mnogo, mnogo više od toga.

Lepota je relativna kategorija. I toliko ima vrsta lepote. Neopterećeni ljudi umeju u svemu i svakome da vide nešto lepo.

Koja zvezda je oličenje stila?

Jako volim zvezdu koja je zvezda postala upravo zbog svog stila, a to je Olivia Palermo. Sada je već postala mejnstrim, ali primetila sam je još davno, dok je svakodnevno briljirala. Sada čak i malo skrene sa fashion puta, ali nema veze, svakako je volim.

Koji modni trendovi ti se nisu dopali?

Raznorazni. Ali, hajde da se zadržimo na ovoj sezoni. Ne dopada mi se pokazivanje stomaka, ne sviđa mi se što su haljine izgubile svoj oblik. Ne želim da baš sve bude providno. Danas je bar lako zaobići sve ono što ti se ne dopada.

Koje trendove (u modi, šminki i negi) za leto 2012. preporučuješ našim čitateljkama da probaju?

Već sam postala dosadna, ali u modi definitivno – pidžame! Jako mnogo trošim na pidžame koje niko ne vidi, tako da sam oduševljena da odeću za spavanje sada možemo nositi na ulici. Ako ništa, bar štedim.

Kada je šminka u pitanju uvek glasam za dobar ten, a to je nešto što ne izlazi iz mode. U skladu sa godišnjim dobom preporučujem tonirane kreme i lagane podloge.

Kada je nega u pitanju. Ima li tu trendova? Impreativ je biti negovan, pa ma koja sezona je u pitanju.

Koji je to komad odeće za kojim žudiš?

U poslednje vreme primećujem  da sam smanjia „žudnju“ za odećom. Nekako sam se pronašla u određenom stilu i kupujem ono što mogu da priuštim. Ne patim za stvarima koje su iznad mog budžeta. Patim za putovanjma, slobodnim danima, druženju, kafama kraj reke i mora. Za belim vinom, dinjama i pršutom. Priželjkujem tople letnje dane i glavu iznad oblaka. A tad mogu biti obučena kako god.

Kako i koliko dugo izgleda tvoje pripremanje za izlazak?

Izuzetno kratko! Toliko da se zapitam jel sam uopšte devojka. Tuširanje, rutinsko nanošenje šminke, brzi odabir odeće, eventualno peglanje, posežem za parfemom, obuvanje i ja sam već na vratima. Stalno nekog čekam!

Kako si počela da gradiš svoj modni stil?

Ne znam ni da li sam počela. Mislim da se oblačim veoma obično. Šaltam stilove, još uvek se nekako nisam priklonila nekom.

Koji je tvoj idealan modni savet?

E pa sad. Možda sam i imala neki, ali sad da je idealan, težak zadatak. Hajde ovako, uvek sam za to da se prvo upozna svoje telo i njegov oblik i da se odeća bira u skladu sa tim, deluje kao lak zadatak, ali čak i letimičan pogled na ulice govori da mnogi ovo ne poštuju. Zatim bitno je da se čovek dobro oseća u tome što nosi. Da, tako jednostavno.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search