Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 02. 2015

Zašto je paraben na lošem glasu?

Činjenice i druga strana medalje

Dakle, u čemu je problem? Radi se o tome da su početkom 1990-tih parabeni etiketirani kao ksenoestrogeni, a to znači da oponašaju etrogen koji imamo u organizmu. Poremećaj u balansu estrogena se povezuje sa kancerom dojke i reproduktivnim problemima a parabeni su čak pronađeni u nekim malgnim tumorima grudi.

Sve ovo je podstaklo da eksperti preporučuju smanjenje nivoa parabena u proizvodima širom sveta a neke organizacije se čak brinu da se paraben skladišti u organizmu i da to stvara rizik po zdravlje.

Ali, kao i uvek, postoji i druga strana medalje.  A to je da nikada nije provereno da li je i zdravo tkivo sadržalo paraben, pored onoga sa malignim tumorom, a prsustvo parabena u malignom tkivu ne potvrđuje da je on uzrok kancera.

Dalje, neke studije otkrivaju da parabeni imaju veoma slab estrogenski efekat, a sve to zajedno samo vodi u brigu o nepoznatom. Dakle, ne postoje dokazi koji potvrđuju da je paraben odgovoran za bilo koji vid kancera. Pored toga, količine parabena u kozmetici su minorne a svetska zdravstvena organizacija i dalje smatra da su parabeni bezbedni u malim količinama.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search