Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

18. 04. 2013

Sve o tamnim flekama na koži

I o tome kako ih se rešiti

Da bismo objasnili pojavu i tertiranje tamnih fleka na koži, prvo ćemo se pozabaviti njihovim uzročnikom, a to je melanin.

Naše telo se oslanja na pigment koji se zove melanin i koji utiče na boju naše kože i ten. Kada je koža izložena suncu, ćelije koje luče melanin prorade i koža tamni. Kada su ove ćelije preterano aktivne i rade prekovremeno, dešava se da se melanin skladišti i to se manifestuje u vidu tamnih fleka i pega na licu, šakama, ramenima i dekolteu. Mnogi faktori mogu izazvati ovaj poremećaj, koji se naziva hiperpigmentacija, nasledni faktori, izloženost suncu, hormoni, mehanička oštećenja kože ( ovde prvenstveno spada ceđenje i čačkanje kože lica i bubuljca) ili neka oboljenja jetre.

Ako se fleke već pojave, postoji nekoliko načina da ih ublažite i uklonite.

Prvi su kozmetički tretmani, kao što je hemijski piling i tretmani laserom uz kombinaciju sa specijalnim kremama i ti tretmani zahteva stručno osoblje i konsultaciju sa dermatologom.

Drugi način je tretiranje fleka i pega kod kuće. To se postiže proizvodima koji imaju izbeljujuća svojstva uz pomoć aktivnih sastojaka koji mogu biti retinol koji razgrađuje pigment, glikolna kiselina, hidrokinon, ''koji'' kiselina i vitamin C. Svi ovi sastojci su delotvorni, ali čine kožu izuzetno osetljivom na sunce, pa bilo da fleke tretirate kod kuće ili u salonu, posle je neophodna upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom svaki put kada izlazite napolje, bez obzira da li je sunčano ili oblačno, da se fleke ne bi ponovo pojavile.

Inače, SPF je uvek neophodan na koži koja ima probleme sa tamnim flekama jer one od sunca potamne a stvaraju se i nove. Kao što smo mnogo puta pomenuli, sunce jeste izvor života ali je i uzročnik mnogih zdravstvenih i dermatoloških problema, zato je zaštita uvek potrebna i neophodna.

Uz ove savete, izdvojili smo i nekoliko proizvoda koji vam mogu pomoći u borbi sa tamnim flekama na koži.

Preporučujemo

foto

20. 07. 16

Resort 2017 - pidžama party se nastavlja

Inspiracija nam je kuća Protagonist

foto

19. 08. 16

Dobitna kombinacija boja za jesen 2016.

Dve vedre boje će učiniti da zaboravite na sive dane

Search