Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

04. 11. 2015

Top 10 namirnica za zdravu kosu

Za najlepši izgled kose, moraćete da izađete ispod tuša i zaputite se u kuhinju.

Kada govorimo o zdravoj kosi, ne računa se samo ono što na nju stavljate od raznih proizvoda - bitno je i ono što unosite u svoje telo. "Stavite šampon, isperite, pa stavite balzam i isperite, i tako dva, tri puta", može da bude dobar savet, ali samo šampon i balzam vam neće pomoći da vaša kosa bude potpuno zdrava. Za najlepši izgled kose, moraćete da izađete ispod tuša i zaputite se u kuhinju.

Ako imate prirodnu lepu, tanku, zdravu kosu - bez obzira šta jedete - izbalansirana ishrana ipak može da pomogne da kosa brže raste, a gvožđe koje unosite može da je ojača.

Losos: Kada govorimo o hrani koja može da bude odlična za lepotu, jako je teško ne pomenuti losos. U sebi sadrži ogromnu količinu Omega 3 masne kiseline, kao i vitamin B-12, kao i gvožđe. Omega 3 masne kiseline su jako bitne za zdravlje kože glave, jer nedostatak može da prouzrokuje suvu kožu i oštećenu kosu.

Ako ste vegetarijanac, uzmite jednu ili dve supene kašike semenki od lana, i to će pomoći u vašoj svakodnevnoj ishrani da unesete određenu količinu Omega 3 masnih kiselina.

Tamno zeleno povrće: Spanać, kao i brokoli su odličan izvor vitamina A i C, koji su potrebni organizmu i telu kako bi proizvodio sebum. Ova uljana supstanca je prirodni balzam za kosu. Tamno zeleno povrće u sebi sadrži i gvožđe i kalcijum.

Pasulj: Mahunasto povrće, kao što je pasulj, jako je važno za ishranu kose. Ne samo da su puni proteina koji pomažu rast kose, već u sebi sadrže i gvožđe i cink. Zato se preporučuju tri ili više šolja sočiva ili pasulja, svake nedelje.

Orah: Brazilski orah je najbolji prirodni izvor selena, minerala koji je jako bitan za zdravu kožu glave. Orasi sadrže alfa - linolensku kiselinu i Omega 3, koji mogu da pomognu da kosa bude zdrava. Orasi, ali i bademi i indijski orasi u sebi takođe sadrže i veliku količinu cinka. Nedostatak cinka može da dovede do gubljenja sjaja kose, i zato neka vam ove namirnice budu deo svakodnevne ishrane.

Živina: Piletina i ćuretina možda imaju perje, ali sadrže i veliku količinu proteina koji mogu da pomognu zdravlju kose. Bez adekvatnih ili male količine proteina, kosa može da postane kruta, ali i dovodi do toga da mnogo brže sedi.

Jaja: Kada govorimo o zdravoj kosi, nije važno da li jedete pržena, kuvana, manje ili više pečena jaja. U svakom slučaju, kako god da su servirana, jaja su najbolji izvor proteina, a takođe sadrže i vitamin B -12, koji je jako bitan za lepotu.

Žitarice: Za doručak obavezno jedite žitarice, ali cele granule. One u sebi sadrža sastojke bitne za zdravlje kose, kao što su cink, gvožđe i vitamin B. Žitarice možete da jedete i popodne i uveče, ako ogladnite, a još nije dosšlo vreme za večeru.

Ostrige su možda poznate kao afrodizijak, ali mogu da pomognu i da kosa bude zdrava i sveža. Ostrige u sebi sadrže veliku količinu cinka, koji je veoma moćan antioksidant. Pored ostriga, cink se takođe nalazi i u teletini i govedini.

Šargarepa u sebi sadrži vitamin A, koji pomaže koži glave da bude zdrava i lepa. Pošto je zdrava koža glave najbitnija sa sjajnu, lepo negovanu kosu, savetuje se da šargarepu ubacite u svakodnevnu ishranu, najviše u salate i slične obroke.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search