Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 10. 2014

Šamponi za kosu bez sulfata?

Šta je to i zašto je to bitno...

Ako ste se u poslednje vreme susretali informacijama da postoje proizvodi za negu kose bez sulfata, sigurno ste se zapitali otkud sad to, da li su sulfati loši i zašto smo ih koristili i šta to oni zapravo rade...

Da bismo rešili nedoumice, pročitajte ovaj tekst i sve će vam biti jasno.

Sulfat ( poznat i kao natrijum-sulfat) je so sumporne kiseline. Sulfati, ukratko služe za čišćenje. Možete ih naći u mnogim proizvodima kućne hemije, od praška za veš, preko deterdženta za sudove pa sve do vašeg šampona.

Kada su u šamponima, sulfati pomažu u razgradnji ulja, nečistoća kao i taloga koji ostavljaju drugi proizvodi za negu kose i takođe, oni su odgovorni za pravljenje sapunice.

Ali, sa svom svojom moći čišćenja, oni mogu biti previše agresivni prema vašoj kosi. Ako ste zagovornica zdravijeg načina života, onda bi trebalo da isprobate šampone bez sulfata. Oni su manje abrazivni i više usmereni na očuvanje vlakna kose, a takođe, ako je vaša kosa tretirana (minival, karatin) ili farbana, šamponi bez sulfata će biti blaži prema ovim faktorima, što će učiniti da tretman ili boja duže ostanu u dobrom stanju.

Mnogi proizvođači čak prave šampone bez sulfata koji mogu da pene. Naravno, to neće biti tako čvrsta i gusta pena kakvu možete dobiti od regularnog šampona, ali ćete mati osećaj da je vaša kosa čista i da šampon funkcioniše.

Šamponi bez sulfata su najčešće i bez parabena, silikona i voska, što je još jedan korak ka ekološkoj negi.

Dakle, sulfati nisu opasni, prosutni su u našim svakodnevnim aktivnostima i njihova upotreba neće naneti štetu, ali ako više volite organski način života i proizvode, onda su šamponi bez sulfata pravi izbor za vas!

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Search