Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

27. 05. 2013

Da li biste obukli labuda?

Bjork

Ok, znam da je odgovor većine vas koji čita ove redove na pitanje iz naslova - naravno da ne, pobogu! Ali, dajte nam šansu da vam predstavimo svet neobične islandske umetnice Bjork.

Pevačica i tekstopisac sa interesovanjima u pop, rok, alternativnoj, ambijentalnoj i elektronskoj muzici,  je poznata širom sveta, ne samo po svom neobičnom glasu, već i po ekscentričnom modnom stilu. Svako ko je ikada imao priliku da vidi nastup ili video spot pevačice Bjork zna da je u pitanju izvođač koji svoju publiku ne ostavlja ravnodušnom. Kombinacije neobičnih boja i materijala i komadi koji teško mogu da se svrstaju u tradicionalne nazive odevnih predmeta. Ona ne nosi haljinu ili duks, ona nosi instalaciju.

Bjork je još 2001. godine na 73. dodeli Oskara crvenim tepihom prošetala u čuvenoj labud - haljini na kakvoj bi joj pozavidela i koleginica Lady Gaga. Kasnije je dizajner Marjan Pejoski iskreno izjavio da ni sam nije očekivao kakvu će pažnju privući ova kreacija. Na takvom tradicionalnom događaju poput ovog gde dame paradiraju u večernjim haljinama koje su kasnije mesecima pod lupom modne javnosti, nikako nije moglo nezapaženo da prođe korišćenje tila i kristala u neformalne svrhe sa sve narandžastim kljunom.

Da ne steknete pogrešan utisak, Bjork nije čudo od pet minuta. Ne samo na sceni gde nosi kostime, već i u privatnom životu ona bira otkačene komade, za kojima će se svi okrenuti. Ona uspešno kombinuje nespojivo, dinamičnu šminku i upečatjive frizure. Prema njenim rečima, za nju je potpuno prirodno da se izražava kroz muziku, vizuelno i kroz reči. Njena emocija može da se razume i primi samo kroz korišćenje oba čula i vida i sluha.

Ona sigurno ne očekuje da je svi vole i razumeju. Bitno je da ljudi koji cene i uživaju u onome što ona nudi, neobičan izraz koji je upakovan u jednu kompletnu i zaokruženu celinu.

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search