Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

24. 03. 2014

Kratak osvrt na istoriju džinsa

Od odeće za radnike do omiljenog komada svih žena i muškaraca planete

Istorija džinsa je započela još u XV veku. Ipak, od XVIII veka pa nadalje, može se precinije odrediti ko ga je nosio i kako je rasla njegova popularnost. Od mornara u Đenovi do Zlatne groznice u SAD-u, farmerice su bile obavezna odeća radničke klase, njihova uniforma. Loeb Strauss je emigrirao iz Nemačke i pre više od 140 godina je kreirao prvi model takozvanih Leviski.

Prava revolucija je bila dvadesetih godina prošlog veka, kada je džins uspeo da pređe klasne, socijalne i rasne razlike, a od 50-ih do danas je komad bez kog je nemoguće zamisliti nečiji ormar. Farmerke se nose svuda, a mnoštvo modela i boja su postali sastavni deo pop kulture.

Poznati dizajneri su fasninaciju farmericama prihvatili tek 80-ih godina, a Yves Saint Laurent je izjavio da najviše žali što nije baš on izmislio farmerke, koje su seksi, jednostavne, spektakulrne i praktične, sve što zahteva od svojih kreacija. Andy Warhol je izrazio želju da bude sahranjen u svojim plavim farmericama. Diana Vreeland ih je opisala kao najlepšu stvar još od izuma gondola.  

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search