Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

01. 05. 2011

Tijara

Kraljica...makar na jedan dan

 

Tijara je oblik krune cilindričnog oblika koja se sužava na vrhu. Napravljena je od plemenitih metala i najčešće je bogato ukrašena. Ranije su ovaj vid ukrasa na glavi nosili vladari u Mesopotamiji i Persiji, dok je danas nosi i sam papa (lat. Triregnum).

Ali ono što je celom svetu poznatije je da je tijara ukras za glavu od bisera, dragog kamenja i plemenitih metala koji nose žene plemenitog porekla u specijalnim prilikama. Najveći kolekcionar na svetu je kraljica Elizabeta II. Smatra se da je njena zbirka neprocenljiva i da sadrži primerke najkvalitetnije izrade, a o dragom kamenju (dijamanti, safiri, rubini, smaragdi...) je suvišno i govoriti. Sama kraljica često nosi tijare, a svedoci smo i da je svoju Cartier tijaru pozajmila Kate Middleton za ceremoniju venčanja. Poznate su i ruske tijare koje ja familija Romanova čuvala do revoucije 1917. godine.

Danas tijare nose i žene koje nisu plemićkog porekla. Na tržištu postoji veliki broj primeraka od bižuterije koje omogućavaju damama da budu kraljice, makar na jedan dan.

Telo

Telo

Kompleksan sistem ...

Tregeri

Tregeri

Na modnoj sceni skoro 200 godina.. ...

Tetovaža

Tetovaža

Umetnost iscrtavanja tela ...

Trend

Trend

Popularno i moderno ...

Topshop

Topshop

Britanski ulični stil ...

Search