Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

26. 10. 2011

David Bailey

Prvi svetski slavan fotograf

David Bailey (rođen 02. januara 1938.) u Londonu, je poznati i priznati fotograf.

Bailey je samouk i počeo je da se bavi fotografijom pre služenja kraljevskom vazduhoplovstvu u Maleziji 1957. Posle toga je, 1957. postao asistent u John French studiju, to je bilo pre nego što ja angažovan da radi kao modni fotograf za Vogue. Pored toga, radio je i kao slobodan umetnik. Zajedno sa Terence Donovan-om, zabeležio je i na mnoge načine pomogao da se stvori londonska Swinging era, kultura visoke mode i šika poznatih 60-tih. Oba fotografa su se družila sa glumcima, muzičarima i plemstvom i tako su bili uzdignuti na status zvezde. Njih dvojica su bili prvi fotografi slavnih ličnosti.

Ovaj londonski period je najbolje oslikan u Bailey-jevoj Box of Pin-Ups (1964): kutiji sa posterima poznatih ličnosti i visokog društva iz 1960-tih, uključujući Terence Stamp-a, The Beatles, i zloglasne gangstere sa East End-a,The Kray Blizance. Ova "Kutija’’ bila je neobično i jedinstveno komercijalno izdanje i prikazala je promenu u statusu fotografskog zanimanja, jer je ovakav poduhvat postao moguć, ali je prisustvo Kray blizanaca izazvalo burno protivljenje lorda Snowdon-a, pa The Box nikada nije izdata u Americi, niti je štampano drugo izdanje u Britaniji.

1966. film Blowup Michelangelo Antonioni-ja je snimljen. Radnja se odnosila na delo i seksualne povlastice londonskog modnog fotografa, lik koji je uglavnom bio baziran na Bailey-ju.

 Pored modne fotografije, Baily-jev potpis stoji i ispod omota albuma The Rolling Stones, Marianne Faithfull i mnogih drugih. Takođe je režirao nekoliko TV reklama i dokumentaraca. Bailey se ženio četiri puta: 1960. sa Rosemary Bramble, 1967. sa glumicom Catherine Deneuve (razveli su se 1972.), 1975. sa manekenkom Marie Helvin i 1986. sa glumicom Catherine Dyer, sa kojom je i danas u braku.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Mert and Marcus

Mert and Marcus

Tako savršen tandem… ...

Nela Đokić Tankosić

Nela Đokić Tankosić

Anti stress therapy – heklanjem u borbi protiv stresa ...

Bruce Weber

Bruce Weber

Fascinacija telom ...

William J. Cunningham

William J. Cunningham

U veseloj misiji ...

Francesco Scavullo

Francesco Scavullo

Fotograf i reditelj ...

Search