Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

12. 10. 2011

Peter Lindbergh

Najuticajniji u crno-beloj fotografiji

Peter Lindbergh (rođen Peter Brodbeck 1944.) je nemački modni fotograf i direktor fotografije. Napustio je školu sa 15 godina i počeo da radi kao dekorater izloga u lokalnoj robnoj kući. Posle odslužene vojske počeo je da ide na časove slikanja ali je i to napustio i zatim autostopom proputovao jug Francuske, Španiju i Maroko. Bio je u slikarskoj školi kod Gunther C.Kirchberger-a i svoju prvu izložbu imao je 1969. Dve godine kasnije počeo je da se bavi fotografijom, kao učenik Hans Lux-a i posvetio se reklamnoj fotografiji. Posle prvih objava u Stern magazinu, Lindbergh se seli u Pariz da bi se posvetio visokoj modi. Fotografisao je mnoge modele uključujući Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Isabella Rosellini, Nastasja Kinski i mnoge druge. Sarađivao je sa Karl Lagerfeld-om, Daryl Hannah-om, Giorgio Armani-je i mnogim drugim. Njegove kampanje su bile u Stern magazinu, Harper’s Bazaar-u i Vogue-u.

Njegov prvi dokumentarac, Models: The Film, sa Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Tatjana Patitz i Stephanie Seymour, sniman je u New York-u 1991.

Njegova prva knjiga, "10 Women by Peter Lindbergh", crno-beli portfolio sa savremenim modelima, objavljena 1996. prodata je u više od 100.000 primeraka samo u poslednjih par godina.

Mnoge nagrade su vezane za njegovo ima, među kojima je i Internacional Fashion Award koja mu je dva puta dodeljena u Parizu i mnoge druge. Smatra se za jednog od najuticajnijih modnih fotografa na svetu, posebno u crno-beloj fotogrtafiji i pripisuje mu se doprinos u stvaranju fenomena supermodela 1990-tih. On preferira da modeli imaju minimalnu količinu šminke i jednostavne frizure. Nemački reditelj Vim Venders je veliki obožavaoc njegovog rada.

Preporučujemo

foto

12. 09. 17

NOVO OD LABELLA - NEODOLJIVO SLATKA NEGA!

Upoznajte Labellino - modernu okruglu revoluciju za negu usana!

foto

25. 09. 17

MIXA PRO-TOLERANCE

Expert za netolerantnu kožu

foto

18. 09. 17

NIVEA CELLULAR ANTI-AGE

Intenzivni tretman za negu kože

Search