Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

16. 04. 2013

Ko je donirao milijardu dolara...

u umetničkim delima?

Kozmetički tajkun i veliki obožavalac umetnosti, Leonard Lauder, odlučio je da Metropolitan muzeju u Njujorku pokloni kolekciju slika u vrednosti od milijardu dolara. Kolekcija koju je sin čuvene Estée Lauder odlučio da pokloni sadrži 78 slika, skica i skulptura iz perioda kubizma. Tu su se našle u 33 dela Pabla Picassa, 17 dela Georgea Braquea, 14 Fernarda Légera i 14 Juana Grisa.

Leonard je potpuno transformisao muzej donirajući ovu kolekciju čija vrednost nije prvenstveno materijalna, već umetnička. Naime, ova dela stavljaju Metropolitan muzej, koji nije poznat po svojoj velikoj kolekciji moderne umetnosti, u sam vrh takvih institucija kada je reč o umetnosti 20. veka. Stručnjaci tvrde da je ova kolekcija jedna od najvećih i najznačajnijih i može da se meri sa onim u muzeju Museum of Modern Art u Njujorku, The State Hermitrage u Sankt Peterburgu i Centre Pompidou u Parizu. Direktor Metropoliten muzeja tvrdi, da je što se tiče umetnosti ranog 20. veka, zahvaljujući donaciji ta institucija kulture izbila u sam vrh.

Naslednik Estee Lauder, koji je na mestu predsednika ove kompanije bio do 1999. godine, zavidnu kolekciju umetničkih dela je sakupljao poslednjih četrdeset godina. On je rekao da je želeo da ova umetnička dela budu dostupna svim stanovnicima Njujorka, ali i mnogim drugima koji posete ovaj grad. Takođe, u sklopu Metropoliten muzeja biće pokrenut i Istraživački centar za modernu umetnost i kubizam, pod nazivom The Leonard A. Lauder Research Center for Modern Art.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search