Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

25. 12. 2012

Ne propustite da posetite!

Atrakcija na svakom koraku

Tokio je podeljen u 23 opštine, koje imaju svoje gradonačelnike i svoju upravu.

Deo grada koji je poznat po ekskluzivnim prodavnicama, restoranima i noćnim klubovima, zove se Ginza, koji je nakon velikog zemljotresa 1923. pretvoren u trgovinsku četvrt. Ginza je poznata po najskupljem zemljištu na svetu, gde jedan kvadratni metar košta i do sto hiljada dolara. Svaka svetska robna marka ovde je našla svoje mesto. Ipak ovde se treba uzdržati od kupovine, ukoliko nemate prilično dubok džep i prepustiti se uživanju u izlozima koji su svojevrsna umetnička dela. Jedan od najpoznatijih lokalnih brendova je svakako Mikimoto, proizvođači nakita od bisera i dijamanta. Japanski kreatori Rei KawabukoIssey Misake i Yohji Yamamoto takođe ovde imaju svoje radnje i veoma su cenjeni.

Za one koji se više dive novim tehnologijama tu je Akihabara, deo grada koji podseća na pijacu, ali iz naučno-fantastičnih filmova. Zemlja iz koje su potekli walkman, GPS, helikopterski prevoz, hibridna kola i trotineti za japije u velikim radnjama nudi najrazličitije proizvode, a ispred gotovo svakog rafa stoji prodavac koji glasnim hvalospevima privlači pažnju mušterija. Veliki video-bimovi i neonske reklame upotpunjuju identitet ovog šarenog i gotovo neprohodnog dela grada.

  Šibuja je jedan od centara Tokija, a poznat je po pešačkom prelazom koji se grana na mnogo strana i preko kojeg prelazi oko 3.000 ljudi na svakom zelenom svetlu. U blizini se nalazi Harajuku, modnim sladokuscima možda najzanimljiviji deo Tokija. To je srce street-fashion mašine, pa često nespremne na svako odsustvo tabua u oblačenju, ostavi otvorenih usta. Mladi u Tokiju su veoma kreativni i slobodni, pa plasiraju najluđe modne trendove. Otkad je tradicionalni kimono odbačen početkom dvadesetog veka kao svakodnevna forma oblačenja, stvari u modnom svetu su se poprilično zahuhtale. Od ultra konzervativnih odela i školskih uniformi stiglo se do najrazličitijih kostima, pa tako na ulici možete videti stilove Lolita, Elegant Gothic, Ganguro, Bozozoku, Cosplay i Kogal. Oni mešaju svet realnosti i imaginacije, kopiraju mange i video likove. Akcenat je na modnim dodacima i što smelijoj obući sa vrtoglavim platformama.

Ukoliko se odlučite da bolje upoznate noćni život, posetite četvrt Roppongi koji je omiljeno mesto za provod. Ovde se nalazi i interesantan muzej savremene umetnosti Mori, koji radi celu noć, a pošto se nalazi na vrhu kule pruža pogled na Tokio koji u noći izgleda kao neonsko more.

Kad posle provoda ogladnite, uputite se pravo na Tsukiji market, riblju pijacu. Nećete naći burek, već kako kažu najbolji suši na svetu, po pristojnim cenama.

Sve to i još mnogo toga vas čeka ukoliko posetite ovaj megapolis. Užurban i prenaseljen doduše, ali svakako jedan od najnaprednijih i najcivilizovanijih destinacija na svetu.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search