Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

25. 12. 2012

Zrno mudrosti

Iz istočne prestonice

’’Kada najviše žuriš, radi polako.’’ Glasi stara japanska poslovica. Potpuno su u pravu. Narod od koga mnogo toga može da se nauči. U svakodnevnoj komunikaciji je ljubazan i srdačan, uvek iskreno žele da pomognu turistima. Nezaobilazno konichiwa uz osmeh, na svakom koraku, učiniće da se osetite dobrodošli.

Neverovatno je kako stanovnici ove zemlje uspevaju da funkcionišu uprkos napornom radnom danu koji često traje i po 11 sati. Zbog prenaseljenosti i malog prostora kojim raspolažu, Japanci u Tokiju žive pretežno u malim stanovima od 15 do 35 kvadratnih metara. Ipak i pored svega oni uvek nađu vreme za tradiciju i običaje kojih ima puno, poput ceremonije ispijanja čaja- sado.

U doslovnom prevodu Tokio znači "istočna prestonica" na japanskom. Tokio je glavni grad Japana i najmnogoljudnija metropola na svetu, a smestio se na jednom od četiri najveća ostrva japanskog arhipelaga, Honshu. Procenjuje se da grad sa okolinom naseljava čak 34 miliona stanovnika. Pre 1868. godine nosio je ime Edo i zauzimao malu površinu oko dvorca koji je bio svojevrsno središte javnog i političkog života. Veliki delovi Tokija su uništeni u zemljotresu 1923. i tokom bombardovanja 1945. godine. Danas, Tokio je grad koji odiše dualizmom, sive moderne građevine naspram tradicionalnih drvenih pagoda, beton i prekrasni vrtovi, poput Shinjuku, čuvene nacionalne bašte uređene u japanskom stilu.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search