Štampaj

Pošalji prijatelju

19. 04. 2013

Tetovaža

Umetnost iscrtavanja tela

Tačan datum kada je u svetu počelo da se koristiti tetoviranje nije poznato, ali ono što se sigurno zna je da su tetovaže i tetoviranje nastali pre više hiljada godina. Još su stari Egipćani tetovirali i ulepšavali svoja tela, a poznato je da se tetoviranje u kineskoj kulturi pojavilo 1000 godina pre Hrista. Sama praksa izrade tragova u pigmentu kože je prisutna u skoro svim kulturama u svetu.  

Moderna reč za tetovažu “Tattoo” prvi puta se spominje davne  1796. godine i to u dnevniku britanskog kapetana Jamesa Cooka.  Kada je kapetan stigao na Tahiti čuo je domoroce kako viču “Ta Tu” i tu je reč kasnije doneo u Englesku.

Moderni  talas zainteresovanosti za tetovaže nadolazi krajem šezdesetih godina prošlog veka. Renesansa moderne umetnosti ukrašavanja tela dovela je do toga da danas mnogi ljudi svoja tela iscrtavaju simbolima, a da čak ni ne znaju njihova prava značenja.

Tetovaže su se povezivale i sa opasnim, grubim momcima, ili nekim plemenima, ali već duže vreme  one nisu samo njihovo obeležje. Poslednjih nekoliko godina tetovaže su u trendu i za mnoge su samo još jedan modni detalj - za koji je, doduše, potrebna ili hrabrost ili nepromišljenost. Ako vam tetovaža dosadi, proces uklanjanja nije ni jeftin ni bezbolan, a nije uvek ni uspešan.  Zato, dobro razmislite pre nego što se istetovirate. Izaberite pravi simbol koji za vas ima pravo značenje i ne vodite se onim šta je trenutno u trendu, jer novi trendovi stižu svake godine.

Telo

Telo

Kompleksan sistem ...

Tregeri

Tregeri

Na modnoj sceni skoro 200 godina.. ...

Trend

Trend

Popularno i moderno ...

Topshop

Topshop

Britanski ulični stil ...

Triumph International

Triumph International

Veš za svaku priliku ...

Search