Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 08. 2011

Bob

Neprolazni stil

 

Bob je ženska frizura srednje dužine. Kosa je šišana ravno oko glave u visini vilice. Često su šiške isečene ravno, tačno iznad obrva.

Žene su kroz istoriju nosile dugu kosu, ali krajem XIX veka neke dame su počele da je skraćuju. U početku, šišanje nije nailazilo na dobar odjek u društvu i nije bilo socijalno prihvaćeno, ali Prvi Svetski rat je sve promenio. Zbog odsustva muškaraca, koji su bili na frontovima, žene su počele da rade i “muške” poslove, pa se onda na skraćivanje kose počelo gledati kao na nešto vrlo praktično. Čuvena plesačica i trendseterka tog vremena Irene Castle, uvela je Caste bob 1915. godine. Glumice ranih dvadesetih Collen Moore i Louise Brooks su takođe popularizovale ovaj stil.  Bob se nosio sa uskim, spuštenim šeširima, koji su u to vreme bili popularni, a nisu se mogli nositi sa visokim punđama i loknama. Poznate dame toga doba koje su nosile bob su bile Clara Bow, Joan Crawford i Truus van Aalten. Kako su došle 1930-te, žene su počele da puštaju kosu i bob kao stil je bio napušten.

Šezdesetih godina čuveni frizer Vidal Sassoon vraća bob u modu, čineći ga mnogo mekšim i nosivijim. Bob su počeli da nose i muškarci, članovi grupe Beatles su pravi predstavnici. Mnogo poznatih ličnosti je uživalo noseći ga: Mary Quant, Jean Muir, Nancy Kwan, Carolyn Jones, Barbara Feldon, Amanda Barrie, Keely Smith, Cilla Black, Juliette Greco, Mirelle Mathieu…

Krajem osamdesetih, urednica američkog Vogue-a, Ana Wintour počela je da nosi bob i on je ostao njen zaštitni znak i dan danas. Devedestetih najpoznatija je bila Uma Thurman sa čuvenom frizurom iz filma Pulp Fiction.

I novom milenijumu Madonna, Rihanna, Charlize Theron, Keira Knightley, Christina Ricci prošetale su bob kao neprolaznu klasiku.



Blanš

Blanš

Izbeljivanje korena ...

BB krema

BB krema

Balzam za savršen ten ...

Puma

Puma

Patike pišu istoriju ...

Nike

Nike

Sportska oprema kao deo pop kulture ...

Belo

Belo

Opet vlada ...

Search