Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

29. 07. 2020

Zaštita za sve

Do zdravih navika kroz zabavu

U okviru kampanje „Zaštita za sve“ od ovog leta deca se mogu informisati o važnosti i merama zaštite od sunca čitajući knjigu u stihu „Dete i sunce” čiji je autor dermatolog dr Milan Bjekić i igrajući unapređenu edukativnu online igricu “Sunčane avanture”. 

Napisana jezikom koji je blizak predškolskom i ranoškolskom uzrastu, knjiga “Dete i sunce” kroz stihove priča priču o ljubavi dece i sunca, ali im i prenosi i dragocene savete o tome kako da rastu zdravo i bezbedno pod suncem. “Redovna i pravilna zaštita od sunca je važna za sve, a još važnija kada su u pitanju deca jer je dečja koža tanja i osetljivija od kože odraslih. Ali, decu nije lako naučiti da se odgovorno ponašaju na suncu. Kada je UV zračenje najviše, u periodu između 11 i 16 časova, i kada bi trebalo da se sklone u hlad, oni bi u park ili šetnju.

Kada pokušate da ih ubedite da nose kačket ili majicu sa dugim rukavima, negoduju. Često i odbijaju da se namažu preparatom za zaštitu od sunca ili to ne rade dovoljno redovno. Roditelji igraju glavnu ulogu u prenošenju zdravih navika, ali je važno i da se deci ova tema što više približi i tako im se pomogne da što brže i bolje usvoje te navike. To me je inspirisalo da im kroz stihove ispričam koja je loša a koja dobra strana sunca, zašto je važno da borave na suncu, ali i kako da se štite od njegovih negativnih efekata. Verujem da će im knjiga biti zanimljiva za čitanje, a uz to će, neosetno i učiti,” kaže dr Bjekić.

Prilagođenosti knjige “Dete i sunce” dečijem uzrastu doprinose i ilustracije čiji je autor naš poznati umetnik Dobrosav Bob Živković. Knjiga će se besplatno deliti na specijalno upriličenim događajima i kao dodatak magazinima namenjenim deci. 

U nameri da se značaj odgovornog ponašanja na suncu predstavi deci na njima najprihvatljiviji način, u okviru kampanje „Zaštita za sve“ prošle godine je osmišljena online igrica “Sunčane avanture” čiji je glavni junak Ceri, čudesno biće koje mnoga deca doživljavaju kao dinosaurusa, a čiji je zadatak da se zaštiti od sunca. Što je bolje zaštićen, Ceri je snažniji i osvaja više poena. Igrica Sunčane avanture može se besplatno preuzeti sa Google Play i Apple Store prodavnica, a od ove godine unapređena je za tri nivoa. Mnoga deca, od onih najmlađih koja su tek ušla u svet igrica, do onih “iskusnih igrača”, je već obožavaju, a jedna je od retkih koju odobravaju i roditelji jer igrajući deca uče.  Kampanju “Zaštita za sve” sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj kampanje je edukacija o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, kao i prvencija posledica štetnog uticaja sunčevog zračenja na kožu. Naučna istraživanja su pokazala da se 80% negativnog kumulativnog uticaja sunca sakupi se do 18 godine života. Zato je preporuka internacionalnih zdravstvenih organizacija da se sa primenom mera i edukacijom o zaštiti od sunca počne što ranije.Kampanja „Zaštita za sve“ osmišljena je specijalno za potrebe Srbije po ugledu na kampanje o odgovornom ponašanju na suncu koje se u razvijenim zemljama u svetu sprovode 30 godina unazad, a koje su znatno uticale da se u tim zemljama smanji broj obolelih od raka kože. 

Search