Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

22. 07. 2011

Izložba ZLATNI ALBUM

Modne slike predsedničkog para Jugoslavije 1952 – 1968.

Od 2. jula do 2. oktobra 2011. u Muzeju 25. maj, Botićeva 6

Nakon gotovo deset godina istraživanja fototeke Muzeja istorije Jugoslavije (sastavljene od oko 150.000 fotografija koje prate sva Titova javna pojavljivanja u zemlji i svetu, od 1948. do 1980. godine ali i privatne, vrlo često za fotografisanje režirane situacije) autori izložbe sklapaju Album zlatnog doba 20. veka - portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsedničkog bračnog para socijalističke Jugoslavije. Odabrani period su 50-te i 60-te godine XX veka koje u socijalističkoj Jugoslaviji odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Tih  godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta (Gamalu Abdelu Naseru, Džavaharlal Nehruu, caru Hailu Selasiju, grčkom kralju Pavlu, Nikiti Sergejeviču Hruščovu, Norodomu Sihaniku, Ahmedu Sukarnu, kralju Olafu, Indiri Gandi i mnogim drugim). Izložba Zlatni album prati stil odevanja bračnog para Broz tokom “najglamuroznijeg“ perioda njihovog života.

Tito i Jovanka u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanka sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima – od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi... neke su od prilika zabeleženih na fotografijama koje su autori izložbe prepoznali kao interesantne za analizu. Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz.  „... u prikazima Titovog života rano su se pojavili luksuz i sjaj, posebno u izveštajima sa egzotičnih Titovih putovanja. Izveštaji Filmskih novosti sa Titovih putovanja, sa letovanja na Brionima, iz lovišta, više liče na priče o celebrities, koje će se u bivšoj Jugoslaviji pojaviti tek nekoliko decenija kasnije. Mada, možda bi se u njima pre mogao prepoznati jedan mnogo stariji obrazac. Tito je bio simbolički „otac naroda" ili bolje rečeno "dobri kralj" kao u narodnim bajkama i legendama. Za „kralja" je normalno da živi u dvorcu, da ima sjajne uniforme, da ide u kraljevski lov...“ (Predrag Marković, istoričar).

Autori: Dušica Knežević i Momo Cvijović

Zlatni album će publika moći da poseti do 2. oktobra, svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

 

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

zehra schlegel    |    24. 07. 2011   |   13:05:38

zlatna knjiga memoara

zelela bii da pogledam zlatnu kljigu da vidim kako se tada oblacila nasa prva dama jer je bila ponosnija i ljepsa od bilo koje prve dame svijeta.

pošalji odgovor
Search