Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

15. 07. 2011

DRUGARICA à LA MODE

Izložba u muzeju istorije Jugoslavije

Izložba Drugarica à la mode premijerno je prikazana 2006. godine na Zagrebačkom velesajmu. Njeno gostovanje u Beogradu prva je saradnja Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti u Zagrebu. 

Iz perspektive kulture period odevanja i razvoja mode između 1945. i 1960. godine je posebno zanimljiv: susreću se dve ideološke matrice – „drugarica“ (stereotip karakterističan za jugoslоvenski socijalizam) sa sačuvanim sećanjem na stereotip „gospođe’’. Slika „drugarice koja ne prati modu“, koju je nametala zvanična ideologija susretala se sa željom za pomodnošću karakterističnom za „gospođu“ koja je od predratnog vremena sačuvala svog ličnog krojača i sklonost da prati trendove.Razvoj mode može se pratiti u skladu sa razvojem društvene stvarnosti, tako se i u ovom domenu vidljivi uticaji promena u politici, društvenom i kulturnom životu. “Otvaranje“ ka zapadu, omogućiće da se želja za 'praćenjem mode' ostvaruje, posebno u korak sa modnim trendovima koji dolaze sa zapada. Uticaj modnih časopisa, filma, fotografije, modnih revija, modnih salona, razvoj tekstilne i industrije odevanja, brži protok informacija sa zapada, stvorio je poseban odnos prema modnom diktatu visoke mode.Na tragu tog uticaja oblikovaće se i kod „drugarice’’ želja za modom što stvara neku vrstu „hibridnog’’ stereotipa „drugarice – gospođe’’. Porast broja krojačkih salona govori o povećanom broju novih konzumentkinja mode koje se „regrutuju’’ upravo iz redova političke elite. U tim su salonima (kod Žuži Jelinek, Tilde Stepinski, Mile Granitz, Terke Tončić, Rosi Šavora) najbrojnije mušterije upravo ideološki besprekorne „drugarice’’ iz političke elite: proizvodi se moda po meri, vrlo često jeftinija varijanta mode Zapada, skromna ali izrazito kreativna i rafinirana.

Sliku nove žene, njenog odevanja i mode tog vremena izložba Drugarica à la mode prenosi kroz bogat izbor fotografija, časopisa, arhivskih snimaka i intervjua sa učesnicama tadašnje modne scene. Autor izložbe je Ante Tonči Vladislavić. Izložba će biti otvorena do 2.oktobra paralelno sa izložbom “Zlatni album“ koja sadrži fotografije bračnog para Broz.

Preporučujemo

foto

03. 10. 17

Modni dodaci sa New York Fashion Week-a

Kolekcija jesen 2017

foto

04. 10. 17

Jednorog na Paris Fashion Week-u

Novi spektakl

foto

22. 09. 17

Victoria Beckham proleće/leto 2018

Ready-To-Wear Collection

Search