Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

08. 04. 2014

Suknja i patike - novi modni diktat

Ovo leto će proći u znaku spajanja nespojivog

Kada pomislite na suknju, pomislite na ženstvenost, lepe noge i neretko eleganciju, mada su suknje u sportskoj varijanti veoma poznata i voljena stvar. Kada pomislite na patike, ne mislimo na Starke, Isabel Marant anatomske ili Startaice, već na klasične, sportske patike, pred očima je džoging, teretana... Generalno sve ono što nam godi u fizičkom smislu, ali kada je moda u pitanju, radije ostavljamo spakovano u torbi za trening.

Ali, ne i ove sezone! Neko moćan i veoma uticajan iz svake modne prestonice nam je ponudio sasvim drugačiju alternativu.

Iz Milana, tu je Prada, koja je svoje eklektične modele uparila sa parikama sa širokim, gumenim vrhovima. Bilo je tu doduše i štikli, ali to su bukvalno bile patike sa štiklom, tako da je sportski duh u potpunosti ispraćen.

Tu je i New York, gde su se DKNY i Marc Jacobs bacili u sportske vode prikazujući patike u crnoj i beloj boji, duboke do gležnja u varijaciji DKNY, dok je Marc išao na, za nijansu ženstvenije, retro forme.

U Londonu je Mary Katrantzou uz svoje kolažne kreacije priložila i parike, većina ih je imale petu ali to nije smetalo Olimpijskom duhu cele kolekcije (osim činjenice da su Olimpijske igre tek za dve godine).

I naravno, prestonica svetske visoke mode je poklekla pred izazovom, pa je i sam Kaiser,  Karl Lagerfeld rešio je da preokrene stvari za 180 stepeni! Rezultat? Chanel Haute Couture revija sa manekenkama koje su prošetale u kratkim topovima koji su zamenili bolero, korsetima (koje je pre skoro 100 godina sama Coco ukinula), štitnicima za kolena i laktove i naravno belim, sportskim patikama. Jedino što je podsećalo na glamur i sjaj koji visoka moda obično nosi bili su materijali i bukle, koji je zaštitni znak ove kuće a sve ostalo je potpalo pod sveopšte sportsko ludillo. Karl se čak i našalio uz komentar da je ova kolekcija spoj balske i bajkerske mode. A patike, one su posebna priča, pošto su napravljene od kože pitona, čipke i tvida specijalno za ovu priliku, potpisuje modna kuća Massaro i ceni na skromnih 3000 eura.

Dakle, šta možemo da zaključimo iz svega navedenog? Da je udobno, apsolutno. Lepo? Zavisi od izbora suknje i patika a i od lične estetike, ali da je moderno, to bez diskusije i pogovora.

Kroz sezone videli smo cipele-kaveze iz Prade, rimljanke do kolena na štiklu od Wanga , platforme-kopita od McQueena... Kada sve to uzmemo u obzir, malo udobne obuće i nije na odmet. I svakako preporučujemo da ih isprobate uz suknju ovog proleća i leta, zašto da ne, trendovi su tu da bi vas podstakli na eksperimente i nove stvari, zato trk po patike i vaš letnji stil je spreman!

Search