Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

30. 11. 2012

Januarska reka

Rio de Ženeiro

Rio na portugalskom znači reka, a mesec kada su ga portugalski izviđači otkrili bio je januar, tako da doslovice Rio de Janeiro znači "Januarska reka".

Portugalci su na ovim prostorima zatekli brojna indijanska plemena, ali je nažalost više od 80%  njihove populacije nestalo. Koliko je Rio de Ženeiro bio bitan za Portugal pokazuje i činjenica da je u 19. veku čak bio i prestonica i kraljevske porodica je u njemu uživala desetak godina. Kada je polovinom 20. veka sagraćena nova prestonica Brazilija, Rio više nije bio glavni grad Brazila.

Danas je posle Sao Paola drugi po veličini, sa preko 10 miliona stanovnika. U njemu se nalaze i dve najlepše i najveće plaže na svetu, Copacabana i Ipanema koje ostavljaju bez daha kako zbog ogromih površina na kojima se prostiru, tako i zbog prelepih devojaka.

Ovaj uvek budan grad posebno oživi u vreme poznatog karnevala koji se održava svake godine, na kom  učestvuju najpoznatije "Škole sambe". Svoju priču oni dočaravaju kostimima, muzikom i igrom. Za jednu školu sambe glavnim ulicama Rija prodefiluje oko 500 ljudi, koji su podeljeni u razne grupe.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search