Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

01. 10. 2012

I posle Warhola, Warhol

Kraljevska kolekcija je upotpunjena

Britain's Royal Collection Trust se okrenuo pop artu. Naime, ovaj fond je pre nekoliko dana kupio portrete Kraljice Elizabete II, koje je naslikao poznati pop art umetnik, Andy Warhol. Njegove šarene slike, napravljene na osnovu otiska fotografije na kojoj Kraljica nosi tijaru i ogrlicu, snimljene tokom njenog srebrnog jubileja 1977. godine.

Ove slike će biti deo izložbe Portraits of a Monarch, koja se otvara u novembru u palati Windsor. Iako je kupovina ozvaničena i objavljena, iz kraljevske palate nisu želeli da otkriju koliko su ovi portreti  plaćeni. Izložba sa portretima britanskih vladara, još iz 15. veka, biće lepo upotpunjena ovim modernim, drugačijim stilom Andya Warhola.

Iako su ove slike dosta različite od onih koje datiraju još od pre nekoliko vekova, sama Kraljica je dozvolila kupovinu, jer su to jedne od najpopularnijih i najprepoznatljivijih portreta na svetu.

Warhol, koji je umro 1987. godine, bio je jedan od komercijalno najuspešnijih umetnika 20. veka, koji je koristio specijalne tehnike štampanja i pravljenja otisaka, od već snimljenih fotografija. On je tom tehnikom naslikao i Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Elvisa Presleya. Četriri portreta Kraljice napravio je 1985. godine, pod nazivom  "Reigning Queens." Izložba će biti otvorena za sve u zamku Windsor, koji se nalazi nekoliko kilometara od Londona i trajaće do juna 2013. godine.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search