Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

13. 06. 2012

Vozite li vespu?

U stilu Audrey Hepburn

Pojavom filma “Praznik u Rimu”, popularnost vespe se vinula van svih očekivanja njenih stvaralaca iz kompanije Piaggio & Co. Vespa je nastala 1946. godine, a 50-te, 60- te i 70-te su predstavljale zlatno doba ovog prevoznog sredstva. Poslednje veliko i značajno pojavljivanje je vespa imala na omotu albuma grupe The Who, te su je modovi 70-ih obožavali. Vespa je bila deo stila, prezentujući daleko više od svoje prvenstvene namene.

U muzejima Guggenheim u Njujorku i Pompidou u Parizu, na izložbama su bile vespe koje je Salvador Dali “doterao” za svoje potrebe i prema svima dobro znanoj estetici.

Iako je u svetu tokom 80-ih i 90-ih godina vespa bila nepravedno zaboravljena, u Italiji je ona bila i ostala najpraktičnije prevozno sredstvo. Kako Italijani i Italijanke izuzetno paze na svoj izgled, ali i cene vreme, vespe, za razliku od motora, mogu da se nose i sa štiklama i haljinama, dok su daleko prijatnije od gradskih gužvi koje provodimo u automobilima ili autobusima.

Danas su vespe ponovo popularne, gotovo kao i tokom svojih zlatnih dana. Glavni “krivci” u ovom slučaju su zvezde Holivuda, koje vespe voze delom iz praktičnih, a čini se mnogo više iz pomodarskih razloga. Od Brada Pitta i Angeline Jolie pa do pop tinejdž senzacije, Selene Gomez, vespe najrazličitijih karakterisitka su među nama.

Ukoliko još niste okusili čari vožnje, definitivno ste propustili jedinstven doživljaj, jer vožnja na vespi daje poseban osećaj slobode, sa mrvicom misterije i mnogo više elegancije. Vespa je postala deo pop kulture, te su Nicole Kidman, Jude Law, Paul Rudd samo neka od imena koji su u svojim filmovima uživali u avanturi koje pruža vespa.  

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search