Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

29. 09. 2014

Top 10 jesenjih namirnica

Nova sezona, nov način ishrane

Novo godišnje doba znači i da moramo da pripremimo naš organizam za prelazak u njega. Jako je bitno na vreme početi sa unošenjem vitamina, proteina i ostalih bitnih sastojaka za jak imunitet i zdravo telo. Iz tog razloga, izdvajamo top 10 namirnica koje bi trebalo da budu deo vaše ishrane u jesenjem periodu.

Krompir i bundeva

Tamno narandžasto povrće, kao što je bundeva, u sebi ima dosta vitamina A. Krompiri su takođe bogati antioksidantima, vitaminom C, kalcijumom i kalijumom. Pored bundeve, i neko drugo tamno narandžasto povrće, kao što je šargarepa, bi trebalo da se redovno nađu na vašoj jesenjoj trpezi.

Lisnato povrće

Lisnato povrće, kao što su brokoli, kupus, karfiol, kelj, prokelj ili repa, u svom sastavu sadrže alkaloide, koi pomažu u sprečavanju rizika od kancera. Pored toga što ima divan ukus, i iako kao deca možda niste voleli da ga jedete, ovo povrće zaista može da pomogne da se brže i lakše pamti. Dokazano je da žene koje često jedu ovo povrće, imaju manje šanse da postanu zaboravne.

Nar

Nar ima veoma jaku antioksidantsku reakciju, i pomaže pri moždanim funkcijama i memoriji. Istraživanja su pokazala da ako pijete sok od nara, smanjujete mogućnost zagrčenja krvnih sudova.

Repa

Pigment koji repi daje super svež i lep izgled potiče od dubinskog betacijanina, koji takođe predstavlja odlično oružje u borbi protiv raka i drugih teških bolesti. Posebno je učinkovita u borbi protiv raka debelog creva, što je i dokazano mnogim studijama. Repa je bogata i vitaminom B i folnom kiselinom.

Luk

Beli luk, crni luk, praziluk, vlašac u svom sastavu sadrže razna jedinjenja sumpora, koji utiču na sprečavaje bolesti srca, ali i raka. Takođe pomažu u radu jetre i eliminisanju toksina i kancerogenih materija.

Pasulj

Pasulj je odličan izvor proteina, antioksidanata, folne kiseline, dijetetskih vlakana i složenih ugljenih hidrata, a pored toga jako je ukusan i jeftin za pripremanje.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search