Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

26. 10. 2014

Igor Todorović za SML: U susret novoj kolekciji

Poznati dizajner o modi, stilu i promenama

U susret samostalnoj reviji u okviru Nedelje mode u Beogradu, u hotelu Metropol Palace, 28. 10. 2014. Igor Todorović će svim posetiocima i ljubiteljima mode i njegovih kreacija predstaviti još jednu kolekciju. To je i više nego dovoljan razlog da porazgovaramo sa njim i sazanamo ne samo šta je to što se krije iza ove kolekcije, već i šta je to što njega pokreće, kako gleda na modu danas i zašto nijedan trend ne bi odbacio, iako njegove kreacije uvek imaju notu vanvremenskog. 

Igore, recite nam šta je inspiracija za ovu kolekciju i kome je namenjena?

Igor Todorović: Kolekcija je inspirativno bazirana na glamuroznim 50-tim godinama prošlog veka, smeštena baš u vreme, kada je rođena, ona modna slika, koju evoluiranu danas poznajemo i prepoznajemo je kao sebi blisku i prihvatljivu. Inspirišući se tim periodom, želeo sam da u prezentaciji onoga što Atelier Igor Todorović radi napravim kolekciju koja ima onu notu ženstvenog i elegantnog glamura koji je smatram bio upravo baza za sve ono što je moda posle iznedrila i dala u decenijama koje su sledile. Neskromno bih rekao da postoji želja da ovom kolekcijom "otključamo" modni identiter ateljea koji ceni i poštuje nasleđe, zanatstvo i modu u budućnosti pred nama...

Koji od aktuelnih trendova vam se dopada, a za koji smatrate da bi trebalo što pre da nestane?

Nijedan trend ne treba da nestane! Ne bih da zazvučim kao uvrnuti modni fanatik, ali ipak mislim da je svaki i najmanji trend jedna modna "rečenica" koja traži ponekad, dodatno vreme da bude shvaćena i prihvaćena, analizirana i objašnjena. Ali isključena, nikako! Posebno je važno, da u eri komunikacija i onoga što je velika snaga i sml.rs u online kontekstu prepustite trendove sudu vox popuili-a i jednoj potpuno novoj modnoj filozofiji, koja modu oživljava i čini aktivnom i inspirativnom ne samo u vizuelnom, nego i konzumentskom i primenljivom na svakodnevnom životu. Lično, mnoge trendove ne vidim kao idealne ili posebno inspirativne ali svaki od njih je u svojoj biti preispitivanje svojih ličnih ali i umetničkih i prijemčivih viđenja modnog pazla savemenog sveta. Zato i mislim da niti jedan treba odbaciti apriori. 

Recite nam kako izgleda savršena odevna kombinacija za jesen, iz vašeg ugla, šta predlažete SML čitateljki?

Nije jednostavno dati odgovor na ovo pitanje. Možda zato što ove sezone i ne možemo reći da su trendovi iskristalisani i definisani u meri da bi se vezali za jedan određen ili najbolji. S druge strane ono što me raduje je da su potpuno savršeni za sve one koji žele da se izigraju sa ponuđenim "modnim kartama" i iz špila izvuku one koje će ih učini autentičnim a dosledim svojoj modnoj filozofiji. Ono što bih rekao na prvu loptu je jedan kaput, štrikane komade od glave do pete, poneka šljokica, neophodnost nekog zipa vs. rajsferšlusa, vidljivog negde dovoljno da vide da ste u trendu i kod boja svakao ne izostavite rojal plavu.

Koliko se promenio vaš odnos prema samostalnim revijama u odnosu na početak karijere?

Malo, da budem iskren. Kakav je moj odnos prema svemu, teško je verbalizovati, no... Možda, sada lakše ili pripremljenije sagledavam šta su problemi ili predradnje da bi sve izgledalo kako je zamišljeno, ili da preciziram, sve bude najbliže željenom. Nažalost na našoj modnoj sceni stvari nisu postavljene u realne ekonomske osnove, i svaka revija je prevashodno plezir za klijente, ljubitelje i znatiželjnike. Ipak važno je izlaziti pred oči javnosti i oslušnuti eho koji revija izazove. Ukoliko realno i etično sagledate povratne informacije, svaka sledeća samostalna priča je svojevrstan put kao sopstvenom stilskom i ličnom autorskom osamostaljenju.

Vaše komade krasi vanvremenska lepota. Koju stilsku ikonu biste voleli da ste mogli da je oblačite?

Velko hvala na ovom komplimentu. Izuzetno znači da je prefiks vanvremenski stavljen u kontekst onoga što radim. To je možda i cilj svakog autora. Kada je reč o stilskoj ikoni, voleo bih da se svaka žena oseti kao stilska ikona, onda kad odene nešto iz Atelier-a Igor Todorović. Ako bih birao bio bih potpuno oduševljen da Daphne Guinness prepozna u svojoj modnoj lucidnosti svoj stil u nekom od komada koje sam radio.

Vaši komadi za buduće mlade su uvek atraktivni i nesvakidašnji. Koliko u tom procesu stvaranja jedne savršene bridal kombinacije slušate svoj instinkt, a koliko toga ostavljate budućoj mladi?

Uvek slušam svoj instikt i to višeznačno. Trudim se da budem pažljiv slušalac i prepoznam, upravo instiktivno ono što bi tog dana budućoj mladi, predstavljalo ostvarenje slike koju je zamislila. Nekada je to dug i neretko naporan proces da zajednički dođemo do idealne haljine. Subjektivno obostrano sagledavanje te posebne haljine, kako moje, tako i njeno, na kraju ipak dođe na ono što ostvaruje zajedniči cilj- moj autorski, stilski s jedne  i mladenački željeni s druge strane. 

Tog dana ona treba da bude, kako volim da kažem, sa svojom haljinom na TI, a ne na VI. Kada uspemo u tome, dobili smo mladu koja u novo poglavlje u životu korača u haljini koju sam ja potpisao ali to je NJENA a ne, kako se kolokvijalno kaže haljina Igor Todorović. 

Beograd danas. Da li je moda u proteklih 10-ak godina uznapredovala i koliko smo modno osvešćeni  danas u odnosu na ranije godine?

Beograd je za ovih 10 godine promenio mnoge svoje modne svesti i percepcije. U nekim situacijama Beograd je izgubio modne bitke u nekim drugim ipak i dobio. Ali s obzirom da je proces napredovanja sam po sebi logično uspinjanje i silaženje mislim da je Beograd i dalje, ma kako se činilo, možda, na nekom dosta realnom putu. Ono što plaši su uticaji recidivnih modnih uticaja, uniformisanost i konzumerizam koji je posledica ponude i medija, istini za volju. Ipak, modno osvešćenih, da budemo iskreni. ima i dalje manje nego onih drugih, No to ne znači da treba da očajavamo. Moda je živa, aktivna i ciklična u meri da u svoje okrilje polako ali sigurno ipak "regrutuje" i one koji su dugo bili u modnoj nesvesti.

Preporučujemo

foto

28. 08. 17

Beyoncé otkriva obline nakon porođaja

Sexy i zanosno... :)

foto

05. 08. 16

Jarke boje dominiraju jesenjim danima

Uz malu pomoć pastela, žuta, plava, crvena su pravi hit

foto

20. 07. 16

Burberry Patchwork torba

Da li će ova torba dostići popularnost trenča legendarne britanske kuće?

Search