Štampaj

Pošalji prijatelju

28. 03. 2012

Kratka istorija blejzera

Komad koji vredi

Blejzer je na svom početku postojanja posmatran kao opušenija varijanta sakoa namenjena jačem polu, jakna sa kojom se ne nose pantalone iste boje i materijala. Iako je zadržao svoju ležernu formu, blejzer je danas komad koji svaka žena mora da ima u svom ormaru. Bez obzira da li se nosi uz ravnu suknju ili široke pantalone, ili uz džins i mokasine, blejzer prkosi trendovima i odoleva vremenu.

Iako su odela bila rezervisana za gospodu, jedna dama koja je više od svega uživala u probijanju barijera ženske mode, Coco Chanel je tokom dvadesetih godina prošlog veka kreirala prve blejzere namenjene ženama. Pa ipak, pravi procvat među ženskom odećom blejzer doživljava sedamdesetih, koji se ni danas ne odvaja od imena poput Biance Jagger ili Diane Keaton i filma „Annie Hall“. Za tu megalomansku popularnost zaduženi su Ralph Lauren i Yves Saint Laurent, svaki sa po jedne strane okeana. I dok je Ralph Lauren negovao „preppy” izgled inspirisan uniformam katoličkih škola, Yves Saint Laurent je u blejzeru pronašao sofisticiranost i ženstvenost, kakvu retko koji odevni komad poseduje.

Danas se blejzer može naći u bezbroj forbi i krojeva, jer je mašta kreatora jedina granica. Devedesete i minimalistički pristup odevanju, naspram naramenica i epoleti koje su krasile blejzere osamdesetih, su donele androgeni izgled i gotovo nevidljive razlike među blejzerima za žene i muškarce. Odatle je i nastao takozvani „boyfriend” blejzer, ravnog i dužeg kroja. Nasuprot njemu su ukrojeni, seksi komadi, koji uz uzanu suknju i korset predstavljaju neke od najizazovnijih odevnih kombinacija.

Holivudske starlete današnjice poput Jessica Simpson, Kate Moss, Blake Lively ili Gwyneth Paltrow nose blejzere podjednako na ulicama i crvenim tepisima, neretko kopirajući ikone stila iz prošlosti. Ono što je istorijski zanimljivo je da se blejzer nalazi među komadima odeće koji su učestvovali u emancipaciji žena. I danas je u nekim kulturama neprihvatljivo da žena nosi taj “muški” komad odeće, iako su boje i materijali doprineli da blejzer postane neophodan i tokom hladnijih i tokom toplijih dana. Ovog proleća i leta blejzer je komad sezone, mada je postao potpuno imun na trendove. Ne vezuje se za pol, starost ili zanimanje: blejzeri su tu da ostanu, poput male crne haljine ili salonki.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search