Štampaj

Pošalji prijatelju

14. 08. 2018

SML Intervju: Love by Valentina Obradović

Ispunite modne potrebe uz umetnost i ljubav

Najbolje mesto za pronalaženje novih modnih komada i dalje je Instagram. Tako sam u naletu kupoholičarske manije pronašla najpre atraktivne, neobične cipelice iz mašte, koje su me naterale da vidim šta se to još krije iza imena Love By Valentina, Valentine Obradović i pronašla nosive, praktične majice i duksiće, idealne za dan i veče, izrađene od finog pamuka, sa šarmantnim i ženstvenim detaljima. Danas vam otkrivam ko je Valentina, kako biste obogatili ormar još nekim komadom kvalitetne odeće i obuće, po pristupačnim cenama. 

Kada je nastao brend Love By Valentina i ko se krije iza naziva?

Iza (i ponosno ispred) Love by Valentina linije sam ja, Valentina Obradović, modni kreator.

Love prema modi je tu od kada znam za sebe (počela je sa kolažima koje sam pravila pre nego što sam naučila da pišem). Nastavila se studijama mode, a onda i profesionalnim uplivom u nju, 1999. godine, kada sam na Belgrade Fashion Week-u, u prepunom SKC-u, pustila u etar svoju prvu, diplomsku kolekciju Oda zimskoj trešnji. Onda je za njom usledila druga, treća, četvrta,... revija, kostimografija za neke pozorišne predstave, oblačenje muzičkih zvezdi, izrada kostima za reklame (saradnja sa najvećim marketinškim agencijama o brendovima u Srbiji),... I tako sve do 2003., kada je usledio poziv za poziciju kreatora modne kuće Afrodite Mode Collection. Iznenadna, krupana zalogaj za mladog kreatora, posebno kada znate ko je kreirao za njih pre Vas (Čenijalni Zoran Stanić i genijelana Vesna Matijević, čije sam revije na nogama gledala)... I eto, pristanem. I ta saradnja traje do danas. Umesto da za svojim kolegama krenem u svet, moja odluka je bila da u nejtežim momentima, domaću modu snagom svog talenta i vere, jačam i približavam je svetu!

A kada se deslila Love by Valentina? Paralelno sa radom na kolekcijama AMC-a, ja sam i član udruženja BFW DESIGN COLLECTIVE, modnog studija CLICK. To podrazumeva velike, tematske revije u okviru BELGRADE FASHION WEEK-a, na kojima, zajedno sa ostatkom svojih kolega kreatora, revijski ili izložbama, dajemo modni odgovor na neku temu. To budu najposećeniji modni događaji, jer zapravo, pruže presek domaće autorske mode! 2013. godina je bila prekretnica za Love by Valentina: napravila sam dva kostima: neke velike suknje i uz njih bele majice sa utisnutim velikim srcima, koje su nosile neke dobre reči (Miroslav Antić i Boris Vijan)… I eto, od svih iskreiranih kostima, ozbiljnih kaputa,… svega(!) baš te majice krenu masovno da se traže. I ja tako uplovim u tu priču… I nađem se u situaciji da sve(!) ono što sam oduvek čitala, slušala,… stavim na majice, dodam uz to neku lepu grafiku,… i pustim ljudima. Obućiću svet u dobre reči, učiniti ga boljim mestom,… to je bila misija koja je zavrtela ovu Love!

Izvinite na opširnosti! Predstavljanje ne može kraće, ako ste celim bićem u svojoj profesiji!

Vaše iskustvo i prisustvo u modnom svetu vam je dalo sjajnu podlogu za razvoj brenda, ali zašto baš bela, maslinasta i žuta? Šta određuje kolorit Vašeg brenda?

Možda će zvučati neprofesionalno, ali ja na Love ne gledam kao na brend. Ja na Love gledam kao na način da obučem sve(t) u ljubav. To su kolekcije koje gotovo da nemaju sezonsku odrednicu (namenjene su za sve godišnja doba), posebno nemaju trend odrednicu (trend je samo začin),... Love linijom želim da vam ponudim stil, osećanje, komad sa porukom (rečima pisaca, pesnika), komad sa slikom buketa (kada želim da zamirišete svetu i onako, ponekad sivog – ga obojite u boje vrta), komad sa umetničkim delom (kada pomislim da je svet otišao dovraga, da mu treba vratiti estetiku slikarskog platna, prikazati mu nekog umetnika, pa sam tako predstavljala Fornasettija, ali i Nena Mikulića, splitskog slikara…).

A zašto bela, žuta i maslinasto zelena? Zato što je bela univerzalna, čista, zato što je žuta boja Sunca (kao da sam znala da će nam baš ono faliti ovog kišnog leta) i maslinasto zelena, jer volim boje prirode. I eto,... u ovom trenutku sam pomislila sa su savršene same za sebe i savršene podloge za sva čudesa koja štampam na njih!

Božanstvene srebrne baletanke su privukle puno pažnje, šta još možemo da očekujemo?

Hvala! Već su stigle i one sa potpeticom od 8cm! Želela sam obuću koja će biti Love obuća: da je koža, da bude udobno, a to je moglo samo sa najboljim obućarima u ovoj zemlji (opet podrška domaćoj modi kroz saradnju sa jednom velikom fabrikom obuće), želela sam cipelu koja ostavlja trag ljubavi, elegancije, ženstvenosti,... gde god da kroči. Želela sam cipele u kojima možete i da zaplešete kroz život, pošto je baš cipela za tango bila inspiracija! I neverovatno, upravo Love shoes se sada najviše traže, a da sam tek zavirila u tu oblast! Ma plešem od sreće!

Kako doći do Love By Valentina odeće i aksesoara? Da li je u planu saradnja sa nekim prodajnim mestom?

Love kolekcija je u međuvremenu porasla na haljine za venčanja i neke druge prilike,...

Sve to možete poručiti i lično dobiti na ove dve adrese:
     - Facebook page: Love by Valentina
     - Instagram strana: Love_by_Valentina

ili lično pogledati, probati na “zemaljskoj” adresi

- BELGRADE DESIGN DISTRICT

Atelje ALTERNATIVA

Čumićevo sokače, lokal 5 (prizemlje)

Obožavate modu, poznajete je, pa nam recite šta je za Vas stil i kome pripadaju titule ikona stila?

Stil je način na koji svoju nutrinu predstavljamo formom. Ukoliko imamo stila, izdvojimo se, ostavimo trag,... ukoliko ga nemamo, postajemo deo mase. Ranije sam više uživala u teatralnijem pristupu stilu, ali su se moje potrebe sada okrenule praktičnijoj strani... Volim stil koji ima šika, ali je nekako slobodan, praktičan, u duhu epohe, vremena,... Osobe čiji mi stil prija su mnogobrojne: Olivia Palermo, primer modernog, a odmerenog stila, Isabelle Huppert i Juliette Binoche, simbol večitog francuskog šika, Karolina Gočeva iz Makedonije, koja tako lepo nosi svoj ženstveni stil kroz sve trendove... ma ima ih puno! Izdvojila bih vam još jednu. Njeno ime je Milica Gagić, moja prijateljica Ptica koja obilazi svet svojom profesijom (instagram strana M.G.). Skoro je nosila Love haljinu u Emiratima i samo za svoju prijateljicu tamo napravila takav editorijal, da ga se ne bi postideli ni Elle, a ni Vogue! Ako već niste, zapratite je!

Cvetni motivi na veoma prijatnim letnjim majicama daju im poseban šarm. Kako Vi kombinujete ove majice?

Ove sezone te majice vidim uz suknje od čipke, plisirane, sa volanima,... uz ultraširoke pantalone, uz šorts i prsluk sako,... Širok je spektar kombinacija, i obavezno LOVE shoes!  

Šta je to što Vas inspiriše i motiviše tokom rada?

Inspiriše me Ljubav u svim njenim oblicima! Pa zar to nije očigledno?! (smeh)

Da li postoji neko modno pravilo koje nikada ne biste prekršili?

Moda je u svojoj osnovi kršenje pravila: ono što je trend sada, modni stručnjaci i oni koji se tako osećaju (smeh) će to već sledeće sezone osporiti! Koledž cipele kao papuče?! Bljak! Pa da iz njih viri krzno?! A evo, sve modne sveznalice (blogerke) ih sada nose… iako su tako ružne! A ja, ma ne znam… Imam svoj stil. Nikada ne bih nosila ono što ne pristaje mojoj građi i mom biću, samo zato što je trend!

Da li leto provodite radno ili će biti i neke pauze i šta savetujete SML čitateljkama da obavezno ponesu na letovanje?

Ovo leto će samo po sebi biti avantura! Tako sam odlučila! Malo radim, malo ne. Sve pretvaram u avanturu!

A šta da SML čitateljke ponesu na letovanje?! Sudeći po vremenskim prognozama, kišobran, a ono što je bez obzira na sezonu i vremenske neprilike, zagrljaj!

Sve proizvode sa fotografija možete naručiti na Instagram stranici, a sva pitanja vezana za bluze i cipele će biti odgovorena brzo, u šta se autorka teksta najpre sama uverila.
Ovde bih da podsetim na sve LOVE adrese...
- Facebook page: Love by Valentina
- Instagram strana: Love_by_Valentina

- BELGRADE DESIGN DISTRICT, Atelje ALTERNATIVA, Čumićevo sokače, lokal 5 (prizemlje)

Milica Jarić

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search