Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

26. 11. 2014

Sve o održavanju krzna

Na jednom mestu!

Zima, koliko god da je hladna, uvek je sjajno vreme za nošenje krzna, a gledajući trendove i tendencije poslednjih godina, ovaj materijal ne jenjava u popularnosti na modnim pistama.

Ali, bilo da nosite krzno ili ste se tek odlučili da pribavite idealan komad za ovu zimu, postoje veoma bitne stvari koje se tiču održavanja i nege krzna koje morate znati, da bi vaša bunda trajala i što duže bila u svom očuvanom stanju.

Pre svega, krzno nikako ne podnosi bilo kakvu vlagu, te i najmanja naznaka vlage može biti pogubna za vaše krzno koje treba da sačuvate za narednu sezonu. Takođe, treba da se čuva na dovoljno mračnom mestu jer je sunce veoma loše za ton koloracije krzna, čak i kada je bela bunda u pitanju. Idealno bi bilo da se krzno čuva u garderoberu koji se povremeno provetrava i da nije "zgurana" u gomilu drugih stvari jer krzno pamti ti vrstu "agresije".


Dalje, apsolutno je isključena mogućnost da krzno držite u plastičnoj kesi! Pored toga što će se zadržavati vlaga, skupiće i svu moguću prašinu koju ste zapakovali stavljajući krzno u kesu. Dakle, savet je da imate kesu za odela od tekstila u kojoj će krzno imati dovoljnu cirkulaciju vazduha i biti dovoljno dobro sačuvano od spoljnih uticaja.

Bilo bi sjajno da vam krzno tokom leta stoji u klimatizovanom i suvom prostoru - kako i rekosmo, pogubna je bilo kakva vlaga i ma kako čudno izgledalo, ovo bi bili optimalni uslovi da vaše krzno traje i bude kao novo.

Izbegavajte kontakt sa proizvodima koji mogu da osuše krzno, pod tim podrazumevamo da nikako ne prskate parfem po krznu ili bilo kakav proizvod protiv moljaca ili ambijentalne mirise.

Idealno bi bilo da se krzno uopšte ne kvasi, ali ako se to već desilo, osušite ga na adekvatan način. Nikako vlažno krzno ne smete da stavljate u ormar (kada ste pokisli ili šetali po snegu) i da dodamo, ma koliko bilo vlažno, ne sušite krzno fenom ili ga sušite blizu ili na radijatoru!  Ostavite krzno da se na sobnoj temperaturi prirodno osuši daleko od izvora toplote. I da vas podsetimo, čak i topli zraci sunca nikako nisu prijatelji vašem krznu.

Krzno ne savijajte tako da lomite dlaku jer će se to videti i izgledaće loše. Ostavite ga uvek na ofingeru da se "opusti" pre nego ga odložite u ormar. Možete krzno nekad i očešljati retkim češljem sa posebnom pažnjom i delikatnošću ukoliko se za to stvori potreba.

Preporučujemo

foto

15. 08. 18

Virgil Abloh u saradnji sa Nike-om i Serenom Williams

Šampionka tenisa će ove godine nositi Ablohove kreacije na US Open turniru koji počinje 27. avgusta i predstaviti novu liniju po prvi put.

foto

10. 07. 18

Čarobna revija Dolce & Gabbana

Ovakvu reviju još niste videli!

Search