Štampaj

Pošalji prijatelju

25. 12. 2012

Doček na krovu sveta

The Empire State Building

Ukoliko ste prvi put u New Yorku, definitivno na listu stvari koje morate da uradite upišite posetu Empire State Buildingu. Kažu da svako ceo život pamti veličanstven pogled na New York.

Neke građevine kao da su stvorene da bi postale simbol. Jedna od njih je i Empire State Building. Zdanje koje dugi niz godina nikakav broj nije označavao, jer su svi znali gde se nalazi. Tek nedavno, zavedena je u spiskove pod brojem 350, Peta Avenija.

Prvobitna zamisao je da ovaj impozantan oblakoder, u art deco stilu, bude simbol Amerike u usponu, zemlje neograničenih mogućnosti. Ali, sa početkom gradnje, zemlju je zahvatila velika kriza 1930. godine. Kada su se rešili novčani problemi, stvorio se jedan tehičke prirode. Propisi su nametnuli da deo zgrade preko 38 metara mora da bude uvučen ka sredini parcele. Upravo ta stepenasta gradnja je njena najuočljivija estetska odlika. Posle svih peripetija kroz koje je prošla tokom svog stvaranja, Empire State Building se ponosno uzdigla i ponosno prkosi vremenu koje na nju kao da ne utiče.

Cela njena istorija, arhitektonski značaj, popularizacija kroz fimove i priče čini ovu zgradu živim i neodvojivim delom New Yorka. Grad koji nikad ne spava, u kome se dešava čarolija. Slažu se svi, najlepši je upravo u vreme praznika. Velika jelka koja blješti sa Rockefeller Centra, Deda Mraz koji će saslušati vaše novogodišnje želje i sajam u Bryant Parku, su samo neki od motiva u prazničnom duhu.

Svakako morate da posetite i čuvenu njujoršku modnu meku na Petoj Aveniji, gde se nalaze najluksuznjie robne kuće Macy's, Bloomingdale's i Saks čiji su izlozi u novogodišnjem maniru prava mala remek dela.

Kada se umorite od gužve i kupovine, kupite kartu za lift koji vas vodi do 86 sprata Empire State Buildinga.  Odatle ćete imati pogled od kog zastaje dah, na ukrašeni Manhattan i spektakularni vatromet tačno u ponoć.

Neka vam duh i simbolika ovog zdanja u novoj godini donese snagu, pozitivnu energiju i samouverenost da završite sve što započnete.

Kao i uvek, SML vam predlaže šta da obučete u novogodišnjoj noći, ukoliko se odlučite da posetite ovu lokaciju.

Preporučujemo

foto

06. 09. 17

Najlepše fotografije veridbi u 2017. godini

Ko kaže da bajke ne postoje?!

foto

14. 08. 17

Dama među oblacima

Svet na dlanu...kroz pilotsku kabinu

Search