28. 06. 2011
Parfemske grupe
Cvetni, orjentalni, citrusni, kožni, drveni....
Vrlo je teško klasifikovati mirise jasno i razgraničiti kojoj grupi koji pripada, pogotovo što je dosta mirisa kombinacija cvetnih mirisa i citrusa i drvenih nota i ko zna čega još...
Kroz svoju istoriju, parfemi su se klasifikovali na tri načina:
Tradicionalna klasifikacija:
Po tradicionalnoj klasifikaciji sa početka XX veka parfemi se dele na:
- Čisto cvetne – parfemi u kojima dominira samo jedan cvet npr ruža
- Cvetne bukete – sama reč kaže, kombinacija nekoliko cvetnih nota
- Orjentalne – kategorija slatkastih i malo ‘životinjskih’ mirisa ambera, mošusa, često u kombinaciji sa vanilom i drvenastim notama...mirisi koji vuku na Bliski istok. Tipičan predstavnik je YSL Opium
- Drvene – ovom grupom dominiraju drvenaste note vetivera, sandalovine i kedra. U ovim mirisima često se nalazi i pačuli.
- Kožne – porodica kojoj pripadaju mirisi meda, duvana, drveta, ali u srednjim ili baznim notama nalaze se mirisi koji aludiraju na miris kože.
- Chypre – (francuski naziv za Kipar) ime nastalo još 1917te kada je čuveni gospodin Coty napravio parfem istog imena od materijala mahom iz Mediterana. Taj miris posao je predstavnik čitave jedne grupe parfema. Baziraju se na mirisu hrastove mahovine ili mošusa, srednje note su cvetne, dok su gornje citrusne. Neretko se sreću i mirisi labdanuma i pačulija.
Moderna klasifikacija:
Od sredine XX veka, zbog napretka tehnologije stvaranja parfema, pojavile su se neke nove, modernije klasifikacije:
- Jasno cvetni – oni su objedinjavali čisto cvetne i cvetne bukete
- Zeleni – Slični su Chypre grupi, ali i njima dominira svežina raznih trava, listova i svežih mirisa sličnih krastavcu
- Vodeni ili ozonski – najnovija kategorija u kategorizaciji parfema, nastala je tek 1991. godine. “Najlakši” su od svih mirisa. Podesćaju na morsku vodu i svež vazduh
- Citrusni – najlakši za prepoznavanje. Dominiraju mirisi limuna, limete, pomorandže, grejpfruta i mandarine
- Voćni – vrlo su slični citrusnima, ali tu dominiraju mirisi drugog voća npr breskve, manga, crne ribizle...
- Gurmanski – “jestivi” tj. “desertni” mirisi. Dominiraju vanilla, čokolada, karamela, med....generalno jestive stvari
Točak mirisa:
Najnovija klasifikacija koju je 1983. godine uveo Micheal Edwards. To je prosto skicirao sopstvenu shemu klasifikacije parfema. Točak je napravljan na pojednostavi uveliko konfuznu podelu, da jasno prikaže grupe i pod grupe i da pokaže odnose među grupama.