25. 05. 2011
Miris bakinih kolača
Vanila
Španski osvajač, Hernan Cortes je zaslužan za pojavu vanile i čokolade na teritoriji Evrope u XVI veku, dok su je do tada uveliko koristili Indijanci u Srednjoj i Južnoj Americi. Sama biljka vanila je orhideja puzavica. Iako postoji više od 100 vrsta ove biljke samo se dve koriste u industriji ukusa i mirisa. Plodovi vanile su duguljaste mahune koje se beru nedozrele, suše se na suncu. Obmotavaju se u vunenu tkaninu da bi se temperatura podigla na 45-65 °C usled uslova visoke vlažnosti. Posle vrenja na površini mahuna se stvaraju mali beli kristali - vanilin.
Vanila je posle šafrana, najskuplji začin na svetu zato što je proizvodnja prirodnog ekstrakta dug i skup proces, pa se u kozmetičke svrhe najčešće koriste veštačke arome. Baza je mnogih parfema, najčešće ženskih, jer daje sladak i mekan miris.