Štampaj Štampaj

Pošalji prijatelju

25. 05. 2011

Miris bakinih kolača

Vanila

 

Španski osvajač, Hernan Cortes je zaslužan za pojavu vanile i čokolade na teritoriji Evrope u XVI veku, dok su je do tada uveliko koristili Indijanci u Srednjoj i Južnoj Americi. Sama biljka vanila je orhideja puzavica. Iako postoji više od 100 vrsta ove biljke samo se dve koriste u industriji ukusa i mirisa. Plodovi vanile su duguljaste mahune koje se beru nedozrele, suše se na suncu. Obmotavaju se u vunenu tkaninu da bi se temperatura podigla na 45-65 °C usled uslova visoke vlažnosti. Posle vrenja na površini mahuna se stvaraju mali beli kristali - vanilin.

Vanila je posle šafrana, najskuplji začin na svetu zato što je proizvodnja prirodnog ekstrakta dug i skup proces, pa se u kozmetičke svrhe najčešće koriste veštačke arome. Baza je mnogih parfema, najčešće ženskih, jer daje sladak i mekan miris.

Preporučujemo

foto

29. 09. 17

5 navika koje uništavaju nokte

Negovane ruke nisu samo odraz lične higijene već i statusni simbol na osnovu koga drugi ljudi donose sud o vama.

foto

28. 09. 17

Pravilno čišćenje lica...

...jer naše lice to zaslužuje.

foto

23. 08. 17

Tajna vitke linije i mladalačkog izgleda žena iz Japana

Ukoliko ste putovali u Japan ili ste sreli nekog iz Japana verovatno vam je prvi utisak ostavila njihova mladolikost.

Parfemske ekskluzive

Parfemske ekskluzive

Konačno i kod nas ...

Drveni orijentalni

Drveni orijentalni

Dominacija sandalovine i pačulija ...

Cvetno orjentalni mirisi

Cvetno orjentalni mirisi

Zavodljivi, mekani, blago začinski i izrazito ženstveni ...

Drveni mirisi sa mahovinom

Drveni mirisi sa mahovinom

Miris šume i mahovine ...

Mekani orijentalni

Mekani orijentalni

Mirisni štapići, cveće i vanila ...

Search